Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Giga foto op tegels siert tunnels


MaatWerkTegels toont op de Bouwbeurs voor het eerst een op tegels ingebakken foto op giga formaat. De foto van 7 x 3,60 meter is opgebouwd uit 700 deelfoto’s, samen een haarscherp beeld vormend. Met deze techniek is het mogelijk foto-opnames extreem uit te vergroten, waardoor ze geschikt zijn voor grote tegelprojecten.

Om tunnels en onderdoorgangen een vriendelijkere uitstraling te geven, kiezen steeds meer gemeenten voor het betegelen ervan. Deze minder graffiti gevoelige oplossing vraagt echter om superscherp fotomateriaal op groot formaat. Dankzij een speciale computertechniek kan MaatWerkTegels uit Utrecht honderden foto’s van de verschillende delen van een onderwerp naadloos aan elkaar ‘stitchen’. Zo ontstaat een gigantische foto die over vele meters haarscherp wordt ingebakken op tegels.

Printtechniek
MaatWerkTegels is sinds 2004 gespecialiseerd in het bij hoge temperatuur inbakken van afbeeldingen op tegels. Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van een digitale keramische printtechniek die de keramische pigmenten bij ruim 800 graden inbakt op elk keramisch oppervlak, zoals tegels en sanitair. Dankzij deze hoge temperatuur zijn de afbeeldingen duurzaam, UV-bestendig, en bestand tegen agressieve schoonmaakmiddelen en krassen met metalen voorwerpen.

Tunnels Vleuten
Onlangs leverde MaatWerkTegels de tegeltableaus voor drie spooronderdoorgangen in Vleuten op. Deze tunnels zijn voorzien van 22 tegeltableaus, variërend van 3 tot 70 vierkante meter, in totaal ruim 160 vierkante meter.

Op de wand van een spooronderdoorgang bij station Houten wordt in het voorjaar van 2011 een gigantische borduurlap onthuld van 125 vierkante meter. Voor dit tableau zijn 200.000 mozaïksteentjes voorzien van kleurige kruissteken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.