Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gigakelder met trekstangen de grond in


Een Rotterdamse woning krijgt een kelder van circa 1000 m2. Deze kelder wordt gebouwd door prefab betonwanden nat af te zinken. MultiBouw Systemen gebruikt daarvoor een nieuwe gepatenteerde methode, waarbij de wanden middels trekstangen en hydraulische cilinders naar beneden worden getrokken. Als de wanden op diepte zijn, wordt in de bouwput onderwaterbeton gestort. Daarna kan het water er uit worden gepompt.

Deze bouwmethode is feitelijk de enige mogelijkheid om deze kelder te bouwen, zegt Wim van Looijengoed van MBS. Een bouwput maken met damwanden stuitte op praktische bezwaren. Met name het trekken van damwanden is vrijwel onmogelijk op deze locatie, die aan drie zijden aan oppervlaktewater grenst, terwijl er ook nog een sprake is van een hoge grondwaterstand. Bouwen met de MBS-afzinkkelder zou de opdrachtgever een voordeel opleveren van enkele tonnen.

Egmond aan Zee
Vooruitlopend op de bouwklus in Rotterdam, gebruikt MultiBouw Systemen het gepatenteerde systeem op dit moment voor de bouw van een bergbezinkbassin van 45×25 meter in het centrum van Egmond aan Zee. Dit bergbezinkbassin is op maaiveldniveau samengesteld uit prefab betonnen wandsegmenten met een lengte tot 20 meter. Ook het stalen stempelraam tussen de wanden is al op maaiveldniveau aangebracht. Vervolgens is de bouwput uitgegraven, waarbij de wanden met minigravers zijn ondergraven.

Fundering
‘Deze bouwmethode is gekozen omdat er woningen heel dicht bij de bouwput staan. De gronddruk van de fundering wordt nu direct overgebracht op de betonwanden. Het slaan van damwanden zo dicht bij woningen levert grote problemen op, terwijl bij het trekken van damwanden een sleuf in de grond ontstaat. Dat geeft dus verstoring in de grond.’

De gronddruk maakt echter wel dat de betonnen wanden niet gemakkelijk willen zakken. Er treedt een behoorlijke kleef op. Om dat op te kunnen vangen, zijn de trekstangen en hydraulische cilinders nodig. Die zorgen voor voldoende druk op de wanden, waarbij een geautomatiseerd systeem precies berekent waar de meeste druk nodig is om de wanden precies waterpas te houden.

Trekstangen
‘Er is wel eens eerder gebouwd met trekstangen, maar het bleek lastig om de krachten in de juiste richting over te brengen. Daardoor werden wanden scheef getrokken en ontstonden scheuren. Wij hebben dat opgelost door in de betonwanden een gain aan te brengen over de volledige hoogte. Door de trekstangen door die gains te leiden, ontstaan zuiver loodrechte krachten.’

Essentieel voor het welslagen hiervan is dat de trekstangen volgens exacte maatvoering worden aangebracht. Deze trekstangen zijn stalen stangen die met een drijfstang in de grond worden geboord.

Aan de voet van de stang is een klapanker bevestigd. Door de trekstang iets omhoog te halen, klapt het anker uit en ontstaat een stevige verankering. De trekstangen kunnen na de kelderbouw uit de ankers worden gedraaid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.