Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gipsplaat zuivert lucht in school

Het MFA Skoatterhûs in Oudeschoot is het eerste gebouw in Nederland dat gebruik maakt van stootvaste luchtzuiverende gipsplaten van Saint-Gobain Gyproc. Het gaat om de stootvaste DuraGyp Comfort gipskartonplaten met ACTIV air-technologie. De toevoeging in de gipsplaat, genaamd ACTIV air, zorgt ervoor dat formaldehyde actief wordt opgenomen en blijvend geneutraliseerd. Formaldehyde is de meest voorkomende Vluchtige Organische Stof (VOS) in de binnenlucht, die onder andere in lijmstoffen, schoonmaakmiddelen, meubilair en vloerbedekking is verwerkt. Met name kinderen kunnen hinder ondervinden van deze stof, het kan bijvoorbeeld irritatie aan neusholten en slijmvliezen veroorzaken. Hoe schoner de lucht, hoe beter de leer- en speelomgeving voor de kinderen is.

Fris

Het MFA is gebouwd volgens het programma ‘Frisse Scholen’, een concept voor de verbetering van energiehuishouding en luchtkwaliteit in (basis)scholen. Deelnemende gebouwen moeten voldoen aan een programma van eisen op het gebied van energiezuinigheid, luchtkwaliteit, thermisch comfort, visueel comfort en akoestisch comfort. Het gebouw in Oudeschoot valt in categorie B.

1400m2

In totaal beslaat het MFA Skoatterhûs 1400m2 aan vloeroppervlak. In het ontwerp is ruimte gelaten voor eventuele uitbreiding met drie lokalen. Een deel van het gebouw heeft een verdieping, dat bereikbaar is via trap of lift. Het bestaande gymnastieklokaal is gerenoveerd en wordt middels een zogenaamde “droogloop” verbonden met het MFA. Het nieuwe gebouw biedt straks plaats aan de basischool, het dagverblijf, de buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal, de dorpsvereniging en de bibliotheek.

Schatkist

De kinderen van de school hebben tekeningen gemaakt over de toekomst van hun nieuwe schoolgebouw. Alle tekeningen zijn in een schatkist bewaard en bij de start van de bouw begraven onder een glazen paneel in de vloer. In het paneel is een lichtspotje verwerkt, die werkt op een sensor. Zodra er beweging is op de vloer bij de schatkist, gaat het licht aan en kun je de schatkist zien liggen. Een bijzondere aanvulling op het ontwerp van het MFA.

[fotoplayer]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.