Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Giraffenverblijf in ‘ui’-vorm is af

Het giraffenverblijf ‘het Savannehuis’ in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is af. Het gebouw met de ui-vorm is volgens bouwer Dura Vermeer bijzonder en nooit eerder gebouwd. Het was een megaklus, stelt adjunct-directeur Sjaak van der Ven van Dura Vermeer Bouw Heyma, verantwoordelijk voor de constructie.Een dure grap ook; met de belendende Krokodillenrivier samen goed voor 2,2 miljoen euro. “We zijn er uitermate trots op. Heel de bouwwereld kijkt naar dit complex.”

Methode
Het begon allemaal met heien, waarna de betonnen fundering kon worden gelegd. Daarna werden de zogenoemde ankers vastgestort, nodig om de 29 enorme spanten vast te zetten, elk met een lengte van liefst 19 meter. Een huzarenstukje op zich.

“Ze zijn gemaakt van guariuba, tropisch hardhout uit herbebossingsgebieden. Ze zijn niet uit een stuk gemaakt, maar bij een gespecialiseerd bedrijf verlijmd.

Isolatie
Het is een ware blokkendoos. Want tussen de spanten kwamen houten platen, die precies op maat moesten worden gemaakt. Hier en daar onderbroken door een raam, ook een kwestie van passen en meten. Daarna volgden de isolatie – ’s winters moet het comfortabel zijn – en de verdere afwerking: aan de buitenkant kwam riet, aan de binnenkant geperst bamboe. “We werken alleen met duurzame, natuurlijke materialen.”

Blijdorp streeft ernaar het hele Savannegebied nog voor de zomer te openen.

Bron: Algemeen Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.