Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Gladde gevels, stoere constructie

“In een rechtbank staat iedereen onder hoogspanning, het is een snelkookpan van emoties. Daarom moeten architectuur en inrichting ertoe bijdragen dat mensen zich op hun gemak voelen”, aldus architect Rob Hootsmans. Zijn ontwerp van de Zwolse rechtbank heeft veel oriëntatiemogelijkheden en flexibele, transparantie constructies.

Gesloten versus transparant

Aan de rand van de Zwolse binnenstad staat de nieuwe rechtbank, die samen met het bestaande gerechtsgebouw van Jo Kruger uit 1977 de Zwolse locatie vormt van de rechtbank Overijssel. De uitbreiding voegt 16.420 m2 toe aan het bestaande gebouw van 10.725 m2. De tegenstelling tussen beide gebouwen is groot: waar de rechtbank van Kruger imponeert door zijn geslotenheid aan de buitenzijde en zijn fraaie interieur, dwingt de nieuwbouw respect af door de opmerkelijke transparantie.

Veilig maar ook toegankelijk

De transparantie van het nieuwe gebouw wordt niet alleen bereikt door de glazen gevels, maar juist vanwege de vele doorkijken en verbindingen in het gebouw. Dit wordt door de gebruikers bijzonder goed gewaardeerd. Een probleem bij de bouw van een rechtbank is namelijk dat alle gebruikersstromen gescheiden verlopen. Rechters, officieren van justitie, pers, publiek, parketpolitie tot en met de verdachten hebben hun eigen toegangswegen en vluchtwegen. Dat resulteert dikwijls in een doolhof. Voor de verdachten is dit niet erg; zij worden niet geacht hun eigen weg te gaan. Maar voor alle andere gebruikers is het prettig als een rechtbank als toonbeeld van democratie niet alleen veilig is, maar ook een sfeer van toegankelijkheid ademt. Dit spanningsveld heeft architect Rob Hootsmans opgelost door een heldere scheiding in de functionele opbouw.

Het hele artikel over de nieuwe rechtbank staat in Bouwwereld nummer 11. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.