Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Glas Award voor Ministerie van Financiën


De renovatie van het Ministerie van Financiën van architectenbureau Meyer en Van Schooten uit Amsterdam is de winnaar van de Glas Award 2010. De Innovatie Award ging naar de composietengevel van de Hogeschool INHolland te Delft.

Renovatie Ministerie van Financiën
Het compleet gerenoveerde gebouw van het Ministerie van Financiën (foto: Imre Csany) in Den Haag is volledig aangepast aan moderne eisen, waarbij glas een hoofdrol speelt. Tussen de betonnen balkons hangt nu een glazen tweede-huidfaçade. Die houdt het gebouw warm in de winter, koel in de zomer en vermindert het energiegebruik. Een grote bestaande binnentuin is geheel overkapt met een staalconstructie met zonwerend isolatieglas. Dat levert extra gebruiksruimte in de vorm van een atrium op.

Daarnaast zijn vele andere soorten glas toegepast, waaronder brandwerend glas. Het project is illustratief voor twee trends: vlakglas maakt het mogelijk bestaande (leegstaande kantoor-) gebouwen een tweede leven te geven en het komt steeds vaker voor dat de meerdere glasleveranciers en -fabrikanten betrokken zijn bij de realisatie van een project. Ook de duurzaamheid van het project en energiezuinigheid van de gevel waren reden voor de jury Architectenbureau Meyer en Van Schooten met de Glas Award te belonen.

Composietengevel INHolland
De gevels van de entree van de nieuwbouw van INHolland in Delft zijn een wereldprimeur. De entree bestaat uit drie vlakken: twee brede gevels aan de voor- en de linker zijkant en een smaller gevelvlak aan de rechterkant. Bijzonder aan dit kleinere geveldeel is het weglaten van de constructie. De glasgevel is aan beide zijden volledig vlak, doordat afgespannen kabels van extreem sterke aramide door composiet buizen in de glasspouw van de 54 millimeter dikke isolatieruiten lopen. Daarbij is ook nog de spacer tussen de beide ruiten uitgevoerd in composiet.

Vanwege de risico’s van deze experimentele opbouw zijn de twee andere gevels iets minder complex uitgevoerd. Ze worden ook wel omschreven als enorme ‘kozijnloze zeilen’. Ook hier spannen aramidekabels de 13 meter hoge isolerende gevels op. De dubbel glaspanelen hebben een dikte van 45 millimeter en dat resulteert in de slankste glas-composietgevel ter wereld. De gevels kunnen bij harde wind tot 30 centimeter naar binnen geduwd worden. De windbelasting wordt opgevangen door de kabels die aan de binnenzijde voor de gevel langs lopen. Om te voorkomen dat de verschillende gevels elkaar in de weg gaan zitten, verjongen de glaspanelen in het midden tot een lensvorm.

Award
Voor de Glas Award werden uit een recordaantal van 56 inzendingen verder nog genomineerd:

  • CW60-DRL-EI30 met XXXL-glas van Oskomera Group te Deurne
  • kantoor Facet van Van Tilburg Ibelings von Behr architecten uit Capelle a/d IJssel
  • Van Dijken Glasbeleving van Van Dijken Glas te Waddinxveen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.