Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Glas en staal voor uitzicht en privacy

Studioninedots ontwierp voor een jong gezin een ‘zwarte doos’ met veel staal en glas. Het huis ligt op een mooie locatie aan het water in de buurt van Amsterdam, maar de vorm van het kavel was wel een uitdaging. ‘Kavel 01’ is namelijk ruitvormig en heeft scherpe hoeken van 51 graden. Daarom kreeg ook het huis een ruitvorm.

Ondergronds

De begane grond van het huis is uitgevoerd met veel glas om optimaal van het uitzicht te kunnen profiteren. Vanwege de beperkte toegestane bouwhoogte is het huis deels ondergronds gebouwd. In dit deel bevinden zich het gastenverblijf, de wasruimten, berging, de studeerkamer, de speelkamer en bioscoop. Aan een kant van het huis is een sleuf uitgegraven, waardoor zonlicht binnenvalt. Hierdoor lijkt de woning te zweven boven de grond. Een trap maakt dit deel van het huis ook van buitenaf toegankelijk.

Luiken van geperforeerd staal

De verdieping van de woning is meer gesloten om privacy te creëren. De drie slaapkamers bevinden zich achter 33 luiken van geperforeerd staal. Door de vierkante perforaties werpt de zon schaduwpatronen op de vloeren en wanden, terwijl de luiken met een druk op de knop als harmonica’s openvouwen. Dan komen de veranda’s tevoorschijn.

Kolomvrije overspanning van 15 meter

Het interieur, zonder gangen, wordt grotendeels bepaald door de dragende betonnen gevels en de centrale constructieve schijf met trap. Samen met een balk op het dak vormt deze schijf een T-constructie waaraan de begane grondvloer is opgehangen. Zo kon de woonruimte maximaal transparant blijven; deze heeft een kolomvrije overspanning van maar liefst vijftien meter. De gevel van spuitbeton en de stalen luiken ontwikkelde Studioninedots speciaal voor dit project, net als de zwarte intercomzuil met verlichting naast de entree, een poppenhuisversie van de woning.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.