Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Glasgevel met pixels en schuifdeuren


De Eindhovense V Tower kent een bijzondere vormgeving met een glazen gevel met zeefdruk en opvallende schuifdeuren. De 44,2 meter hoge toren is gebouwd in opdracht van het jonge vooruitstrevende ICT-bedrijf Valid en moest een landmark worden.

De gevel bestaat uit losse verdiepingshoge elementen, die aan de gewapend betonnen vloeren hangen. Het glas is verlijmd aan een aluminium raamwerk van profielen, 200 mm diep en 90 mm breed. Voor deze ‘structural glazing’ is gekozen in plaats van een vliesgevel met deklijsten om de abstracte gebouwvorm te accentueren.

In totaal zijn er 106 verschillende glaspanelen toegepast, die zich onderscheiden in afmetingen en/of zeefdrukprint. Telkens vormen vier verschillende geprinte panelen een grotere afbeelding, die zich in de gevels repeteert.

Comfortabel werken
Wiel Arets Architects wilde op een zo efficiënt mogelijke manier een aangenaam klimaat maken in het transparante gebouw. De glaspanelen hebben daarom een zonwerende functie (ZTA=0,33 en LTA=58, exclusief print). De achterliggende ruimtes worden, afhankelijk van het seizoen, gekoeld of verwarmd door betonkernactivering.
Om het gebouw extra te kunnen ventileren (spuien) zijn 2,7 meter brede schuifdeuren aangebracht in de puien. De schuifbare gevelelementen zorgen bovendien voor een bijzonder ritme in het gevelbeeld.

Meer over Valid Tower is te lezen in Bouwwereld 11 van 15 oktober 2010. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.