De exposanten die aanwezig waren op de internationale glasbeurs Glasstec in Düsseldorf deelden dit jaar een paar trends: arbo, isolatie en duurzaamheid, technologie geïntegreerd in glas en de immer doorgaande trend van glas als decoratief bouwmateriaal. Een greep uit de innovaties, interessant voor Bouwwereld.
Eén bouwsel, maar een keur aan glasinnovaties en state-of-the art. In deze ‘glastent’ (foto), gemaakt door het Berlijnse Bartelt & Sohn, is de staalconstructie, in de vorm van een afgesneden kegel, al heel bijzonder. Maar ook het gebruikte SentryGlas, van Dupont, is dat. Het heeft namelijk een zeer hoge stijfheid, en is geschikt voor grote vliesgevels. De bezoekers van de tent staan op drie lagen floatglas, aan elkaar verbonden met een PVB-Folie, versierd met digitale druktechnieken en voorzien van een zeefdrukraster als antislip.
Recordlengten
Het Duitse Henze Glas had iets heel spectaculairs: één in de lengte ongebroken isolatieglasplaat van 18 meter lang. Naar eigen zeggen een record, en dat geloven we graag. Al te voorzichtig hoeft er met dit 4,455 ton zware object niet te worden omgesprongen. Blijkens een foto van de fabrikant kunnen de werknemers van Henze met zijn allen naast elkaar bovenop de glasplaat zitten. Waarbij opviel dat ze wel de schoenen hadden uitgetrokken.
Nog een record: 21 meter gelamineerd glas, gemaakt door Glas Trösch AG in Zwitserland. Het bedrijf laat er mee zien waartoe de fabriek in Bützberg allemaal in staat is. Dit soort gelamineerd glas wordt in de gevelbouw ingezet. De lengte: 21 meter, bij een maximale hoogte van 2,5 meter en een dikte van 120 millimeter. Dat weegt dan 15.000 kilo.
Duurzaam glas
Monuglas van het Nederlandse Stolker is 7 millimeter dik en heeft een U-waarde van 1.6 W/m2K. Het glas benadert daarmee de veel dikkere HR-beglazingen. Monuglas kan in smalle sponnigen geplaatst worden en heeft bovendien dat typische getrokken uiterlijk van écht oud (maar koud) vensterglas.
Euroglas uit Haldensleben liet met lampjes onder zijn solarglas zien hoe lichtdoorlatend zonne-energieglas nog kan zijn. Op de foto rechts ‘gewoon’ glas en links zonneglas. Het verschijnsel dat licht wordt weggevangen ten behoeve van elektriciteitsopwekking wordt ‘light trapping’ genoemd. Het glas is bedekt met TCO’s; transparante, geleidende oxyden.
Brand- en vogelveilig
De Britse brandglasspecialist CGI presenteerde vol trots een nieuwe Pyroguard-variant. De Pyroguard 30 is slechts 7 millimeter dik, maar heeft toch een hoge doorvalveiligheid (2B2, voor de liefhebber). Het glas, dat plafondhoog te leveren is, kan, als enig brandveilig glas ter wereld, zeker van deze doorvalveiligheid, met de hand gesneden worden.
Het vogelbeschermingsglas Ornilux van Glaswerke Arnold Remshalden viel in het echt tegen. Dit veelbekroonde glas is gecoat met een netwerk van ‘onzichtbare’ lijntjes (op de foto is een deel door de fabrikant extra zichtbaar gemaakt), dat door de mens ‘nauwelijks’ zichtbaar zou zijn, maar vogels ervoor zou behoeden zich tegen de ruit te pletter te vliegen. De lijntjes zijn echter wel degelijk heel goed met het blote oog te onderscheiden.
Decoratieglas
Een in 1670 door een Duitser ontdekte etstechniek wordt sinds 1965 door het Italiaanse bedrijf Vitreal Specchi met een eigen patent op modern glas toegepast. De glassoort wordt Madras-glas genoemd, naar de beschermde merknaam die Vitreal Specchi er aan gaf. Het geëtste glas kan met allerlei beglazingsvormen worden gecombineerd.
Narima, een glassoort van Schott AG, dichroisch kleureffectglas, is voorzien van extreem dunne laagjes volgens het SOL-GEL doopproces. Daardoor zijn er allerlei optische effecten in het glas terecht gekomen. De kleuren en de mate van doorzichtigheid en spiegeling verschuiven bij elke beweging van de beschouwer.