Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Glaswol domineert isolatie hellende daken

De marktomvang van isolatie van hellende daken voor de woningnieuwbouwmarkt was in 2006 bijna 3,3 miljoen vierkante meter. Dit is een stijging van 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Glaswol speelt een grote rol op de markt voor hellende daken. In 2006 bestond meer dan de helft van het totaal aantal vierkante meter gebruikt isolatiemateriaal namelijk uit glaswol. Dit en meer blijkt uit de meest recente cijfers van de BouwKennis Marketing Score Card voor de B&U-sector.

De totale marktomvang voor isolatie van hellende daken wordt gedomineerd door glaswol. In totaal werd in 2006 ongeveer 1,7 miljoen vierkante meter glaswol als isolatiemateriaal op hellende daken van nieuwbouwwoningen gebruikt. Dit is een marktaandeel van iets meer dan 50 procent. De overige materialen kennen allen een veel lager gebruik.

Onder invloed van prefab
De stijging van het gebruik van glaswol heeft onder andere te maken met de toename van het aandeel kappen bij nieuwe woningen. Hierbij wordt namelijk veelal gebruik gemaakt van glaswol als isolatiemateriaal. Het aandeel kappen bij nieuwbouwwoningen heeft op zijn beurt weten te profiteren van de toename van prefab bouwen.

Aandeel renovatiemarkt kleiner
De rol van glaswol is op de renovatiemarkt voor woningen veel kleiner dan op de eerder beschreven woningnieuwbouwmarkt. Glaswol noteert hierbij een aandeel van iets minder dan 10 procent. Op de renovatiemarkt is PUR met een aandeel van bijna een derde het meest toegepaste materiaal. De minder grote rol van glaswol op de renovatiemarkt staat in direct verband met de veel kleinere invloed van prefab bij renovaties van woningen.

Bron: Bouwkennis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Glaswol domineert isolatie hellende daken

 • Leon

  @Piet
  Wat versta jij onder prefab dan? Neem eens een kijkje in de seriematige bouw (juist dat zijn de grote aantallen), de scharnierkappen die men daar doorgaans toepast zijn eigenlijk altijd gevuld met glaswol. Voordeel van glaswol in zo’n geval is dat je het tussen de sporen kunt drukken en dus veel makkelijker aan te brengen is zonder warmtelekken.

 • piet

  Onduidelijk verhaal van redactie. Maak onderscheid tussen op hellende daken en tussen de gordingen (onder hellende daken). Voor zover mij bekend zijn alle prefab isolatiesystemen voor hellende daken met PUR of piepschuim en niet met glas- of steenwol.
  Bijgaande foto is ook bepaald geen prefab en lijkt op renovatie want achteraf tussen de gordingen en handmatige werkzaamheden.
  Ook mis ik de verklaring van het gemelde fenomeen. Is voordeel van glas en steenwol: de geluidsisolatie? En bij lekkage van water had je liever PUR gehad?

 • Men laat de potentie van reguliere isolatie wel erg onderbelicht! Desalniettemin moet ik bekennen dat glaswol inderdaad erg veel potentie in zich heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.