Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Glazen overkapping voor Haags museum

De binnentuin van het Gemeentemuseum van Den Haag krijgt een glazen overkapping. De overkapping is ontworpen door Braaksma & Roos Architecten en wordt uitgevoerd door Octatube.

Maatsystematiek

Het museum werd ontworpen door H. P. Berlage en alle verhoudingen zijn gebaseerd op de bakstenen koppenmaat van 110 millimeter. Deze maatsystematiek was een belangrijk aandachtspunt voor Braaksma & Roos bij het ontwerp. Het abstracte glazen dak boven de staalconstructie van kolommen en balken is een verwijzing naar Berlage. Octatube werd al vroeg in het proces ingeschakeld vanwege het uitdagende volledig glazen dak.

Extra bouwvloer

Begin oktober zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. Er is reeds een extra bouwvloer opgebouwd waardoor het mogelijk is om op twee niveaus tegelijk te werken: op de begane grond en ter hoogte van het dak. Een gemetselde sculptuur van de bekende kunstenaar Sol LeWitt is enige tijd geleden al verwijderd om plaats te maken voor de overkapping.

Glazen vinnen

De constructie van het glazen dak bestaat uit meer dan 200 extra witte glazen vinnen, waarvan de helft hangt aan transparante glazen hoofdvinnen van meer dan 10 meter lang. De glasvinnen zijn afgedekt door geïsoleerde glaspanelen. Er is bewust gekozen om alle glascomponenten in low iron glas te maken, waardoor ze extra transparant zijn en in de binnenruimte geen verkleuring van objecten veroorzaken.

HWA en binnenklimaat

Het dak wordt gedragen door 8 stalen kolommen, maar de belastingen worden voor een deel ook afgedragen op het monumentale museumgebouw. Behalve de glasdetaillering biedt de overkapping en renovatie van de binnentuin ook uitdagingen met betrekking tot hemelwaterafvoer, het binnenklimaat, koeling, elektra voorzieningen, akoestiek en brandveiligheid. In het bouwteam zitten daarom bedrijven vanuit verschillende disciplines.

Ontmoetingsplaats

De binnentuin, met een oppervlakte van 700 vierkante meter, werd door Berlage gezien als ontmoetingsplaats voor museumbezoekers in de zomer. Dankzij de overkapping kunnen bezoekers straks in alle seizoenen gebruik maken van de tuin. Daarnaast biedt de binnentuin straks ruimte voor extra museumactiviteiten zoals speciale tentoonstellingen of modeshows.

De oplevering staat gepland op 14 maart 2014.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.