Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Glazenwasserinstallatie veroorzaakt trillingen

De trillingen die op 27 en 28 juni dit jaar werden gevoeld in kantoortoren Westraven van Rijkswaterstaat in Utrecht, blijken te zijn veroorzaakt door een glazenwassersinstallatie. Dat meldt Rijkswaterstaat. Ook de wijze van bouwen en het meubilair zijn deels de oorzaak van de trillingen. De glazenwasinstallatie kan langs alle ramen van het gebouw bewegen en veroorzaakte daarmee trillingen die door de meubels en de vloeren werden overgenomen. Dit gebeurde vooral in bepaalde posities zoals op de hoeken van het gebouw en bij het wassen van de hoogste verdiepingen. Omdat de balken en het frame van de glaswasinstallatie plaatselijk rechtstreeks op de stalen kolommen van het gebouw zijn gemonteerd, worden de trillingen gemakkelijk doorgegeven aan het gebouw. Het probleem met de glazenwasserinstallatie wordt opgelost en tot die tijd wordt de installatie niet gebruikt.

In juni werd het gehele gebouw ontruimd omdat medewerkers trillingen voelden. Er werd uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de trillingen; zo werden de grondwaterstand en de stalen kabels in het voorgespannen beton onderzocht. Dat de oorzaak nu bekend is, betekent niet dat alle 1.500 medewerkers hun kantoor weer kunnen gebruiken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de gevel niet volgens ontwerp is uitgevoerd. De bevestiging van de stalen vides in de voor- en achtergevel voldoen niet en worden daarom hersteld. Volgens Rijkswaterstaat hebben de vides geen invloed op de constructieve veiligheid van het gebouw. Naar verwachting zijn de werkzaamheden op 1 januari 2013 afgerond. Daarna wordt bekend wanneer de medewerkers kunnen terugkeren.

Bekijk hieronder een animatie van Rijkswaterstaat over het afgeronde onderzoek:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Glazenwasserinstallatie veroorzaakt trillingen

  • Geen trilling met Rope access, Geachte lezers, het is fijn voor de betrokennen dat de orzaak nu bekend is. wij zijn een bedrijf welke gespecialiseerd is in het werken aan lijnen, Industriële touwtechniek. zie onze website voor info en b.v. een film aangaande ramen wassen bij Vitens ook te Utrecht.
    Met vriendelijke goet, LSB Sky-Access.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.