Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Golfplaatarchitectuur

Golfplaten, architectuur en bouwtechniek: een combinatie van woorden die je niet snel gebruikt als het om verantwoord ontworpen kleurrijke gebouwen gaat. Sterker nog, als het om vormgeving gaat, dan is de geprefabriceerde romneyloods misschien wel het enige en best bekende gebouw uit golfplaat in Nederland. De meestal groene halve cilindervorm kom je op de meest wonderlijke plekken tegen. Vaak als (tijdelijke) werkplaats of opslagplaats. Soms als restaurant. Zelden als woning. De gegolfde staalplaten bekleding op de gebogen spanten is dikwijls verschoten in de meest fantastische kleuren roest.

Golfplaat bekend van de sloppenwijken

In landen hier ver vandaan is golfplaat vooral ook bekend van de sloppenwijken. Daar wonen duizenden mensen in gammele optrekjes samengesteld uit karton, plastic, platgeslagen olievaten, gebruikte planken of verroeste golfplaten. Niet uit maatschappelijke betrokkenheid of met het oog op circulair bouwen en ontwerpen, maar omdat ze straatarm zijn. Toch kent golfplaat ook onverwachte fraaie toepassingen in de gebouwde omgeving. Dat bewijzen de foto’s op deze pagina. Reykjavik laat zien wat je met dit bouwmateriaal kunt doen. In de straten van de IJslandse hoofdstad staan huizen die laten zien dat gegolfd staal kan worden gebruikt voor elke gewenste architecturale stijl.

Fotografie: Peter van Assche

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Golfplaatarchitectuur

  • Laurens Schutten

    Volgens mij doe je toch een groot aantal verwerkers, producenten en architecten te kort met dit bericht. Heeft u zich verdiept in de omzetcijfers van de beplatingsbranche en gebouwen bekeken die zijn gerealiseerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.