Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Grachtengordel Amsterdam Werelderfgoed


De 17e eeuwse Amsterdamse grachtengordel is door Unesco benoemd tot werelderfgoed. Dat maakte een woordvoerster van de VN-commissie voor werelderfgoed bekend. Het kersverse werelderfgoed is volgens de VN-commissie een culturele locatie die vanuit internationaal perspectief van uitzonderlijke waarde is.

Architectonisch kunstwerk
De grachtengordel werd in de 17e eeuw gebouwd omdat Amsterdam uit zijn voegen barstte. Amsterdam was in de Gouden Eeuw een welvarende stad en een wereldcentrum. Daarom investeerde het stadsbestuur met de aanleg van de grachtengordel in zowel woonruimte als aanzien. Voor de nodige allure werd de bouw van de grachtengordel aangepakt als een architectonisch kunstwerk. Het Rijk droeg de grachtengordel begin 2009 voor bij Unesco in de hoop een plekje op de prestigieuze lijst te bemachtigen. Op de lijst staan de mooiste plekjes ter wereld die volgens Unesco gelden als ,,een erfenis waar we nu mee leven, en die we aan de toekomstige generaties door willen geven”.

De grachtengordel is het negende werelderfgoed in Nederland. Eerder al werden onder meer de Waddenzee, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, de molens van Kinderdijk en het voormalige eiland Schokland op de lijst gezet.

bron: ANP

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.