Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Groei nieuwbouwproductie gaat vertragen

De bouwsector kan terugkijken op een succesvol jaar. De omzet in de bouw steeg tot recordhoogtes en op alle bouwfronten werd groei geboekt. Vanaf 2008 is er echter kans op een afname van de groei. De conjuncturele vertraging en prijsstijgingen spelen de bouw parten.

Dit blijkt uit de laatste nieuwbouwprognoses die Buildsight b.v. publiceert. De consultants van constateren vooral in de utiliteitsnieuwbouw een sterke groei voor alle gebouwsoorten. Binnen de marktsector is de investeringsbereidheid in nieuw vastgoed onder invloed van de groeiende economie sterk toegenomen en op het gebied van onderwijs en zorg is ook nog geen afname van de bouwlust merkbaar. Omdat de investeringsgroei van 2007 de komende jaren niet meer wordt gehaald, zal ook de groei van de utiliteitsnieuwbouw afnemen.

De groei van de nieuwbouwproductie staat echter niet alleen onder conjuncturele druk. De bouwsector heeft al een tijd te kampen met personeelstekorten en stijgende prijzen. Dit laatste
leidt tot te hoge inschrijvingen bij aanbestedingen, waardoor de opdrachtgever zijn budget moet herzien. Met alle vertraging vandien.

De woningnieuwbouwproductie blijkt het meest kwetsbaar te zijn. De genoemde obstakels worden hier namelijk versterkt door moeilijke planprocedures, allerlei bouwregelgeving en problemen bij het bouwrijp maken van nieuwe bouwlocaties. De bescheiden groei van de woningbouwproductie in 2007 kan daarom naar verwachting niet worden voortgezet. Om het door Minister Vogelaar gewenste niveau van 80.000 nieuwe woningen (inclusief de niet-nieuwbouwwoningen) per jaar te halen, moeten alle zeilen worden bijgezet.

Bron: Buildsight

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.