Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Groen-blauwe daken: kennis en inzichten uit onderzoek

Groen-blauwe daken bieden kansen voor stedelijk waterbeheer. Onderzoekers van twaalf groen-blauwe meetdaken delen hun inzichten en ervaringen over onderzoek naar waterberging, waterafvoervertraging, verdamping, waterzuivering, koeling en biodiversiteit. De kennis en ervaringen uit deze onderzoeken zijn gebundeld in de publicatie: Meten op hoogte, een overzicht van onderzoek op groen-blauwe daken.

Lees ook:

Groen-blauwe daken houden met begroeiing regenwater vast en zorgen voor verdamping. Ze zijn waardevol voor waterhuishouding in de stedelijke omgeving. Afhankelijk van de hoeveelheid waterberging op het dak en regeling van de dakafvoer komt er minder water minder snel in het riool. Bij een gemengd rioolstelsel gaat er dan minder afvalwater naar de zuivering (rwzi). Het betekent ook minder water op straat bij stortbuien en minder riooloverstortingen, waardoor het oppervlaktewater schoner blijft. De blauwe bufferwerking van een dak kan prima dienen als een vertraagde (geleidelijke) aanvoer naar een infiltratievoorziening. Meer water verdampen via het groene substraat op het dak betekent echter ook minder infiltratie in de ondergrond.

Lees ook:

Meer biodiversiteit

Ook kunnen groen-blauwe daken met begroeiing bijdragen aan meer biodiversiteit, minder snelle opwarming van gebouwen en hun omgeving bij hitte, het invangen van fijnstof en een aantrekkelijker omgevingsbeeld. Daarmee dragen ze bij aan verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen.

Community of Practice

Maar hoe en hoeveel dragen groen-blauwe daken bij aan de wateropgave? Hoe gedragen ze zich bij piekbuien of juist onder extreem droge omstandigheden? En hoe kunt u als stedelijk waterbeheerder deze daken optimaal inzetten in een veranderend klimaat? Om deze vragen te beantwoorden, zijn STOWA en Stichting RIONED in 2015 een Community of Practice (CoP) gestart voor onderzoekers van groen-blauwe daken. Voor de onderlinge kruisbestuiving met vragen en oplossingen uit de markt werkte deze community in een aantal bijeenkomsten samen met de partners van het Nationaal Daken Plan (NDP, voorheen Green Deal Groene Daken).

Inhoudelijke lessen

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers in de CoP kennis, inzichten en uitkomsten gedeeld rond onderzoek aan en op groene en groen-blauwe meetdaken. Met de publicatie Meten op hoogte, een overzicht van onderzoek op groen-blauwe daken presenteren STOWA, Stichting RIONED en de CoP-kennispartners inhoudelijke lessen uit onderzoeken op twaalf meetdaken. Deze praktijkonderzoeken hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan een beter inzicht in de werking en effecten van deze daken. Het doel is om de daken een effectiever onderdeel te laten zijn van klimaatadaptieve maatregelen in de stad. Samen met het Nationaal Daken Plan brengen zij deze resultaten graag verder via de samenwerking aan opschaling van groenblauwe daken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.