Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Grolschlocatie Enschede

De wijk Roombeek in Enschede kent een bewogen geschiedenis. Vele woningen en een groot deel van het industriële erfgoed van het voormalige textielbolwerk werden weggevaagd tijdens de vuurwerkramp in 2000. De Grolschfabriek was een van de weinige gebouwen die na de ramp nog overeind stond. In 2005 verplaatste de brouwerij haar productie naar een andere locatie. Binnen de grootschalige vernieuwing van de wijk Roombeek is voor de Grolschlocatie het ontwikkelingsplan “Op de brouwerij” opgesteld. Deze nieuwe invulling met winkels, voorzieningen, wonen en bedrijvigheid vormt het slotstuk van de wederopbouw van de wijk. Op deze locatie ontwerpen wij twee gebouwen.

De twee blokken waartussen een van de belangrijkste winkelstraten ligt, vormen een belangrijke schakel in het stedenbouwkundige geheel. Programmatisch is nagenoeg de gehele begane grond ingevuld met winkelvoorzieningen. Hierboven liggen 26 en 64 woningen in de gebouwen van respectievelijk vijf en veertien verdiepingen.

De gebouwen hebben elk een karakteristieke vormgeving en refereren op hun eigen wijze naar de industriële geschiedenis van de wijk. De hoogbouw is duidelijk geïnspireerd op de karakteristieken van de oude Grolschfabriek; het blok is opgebouwd uit verticale, ten opzichte van elkaar verspringende segmenten met sheddaken. De gemeenschappelijke daktuin is met de naastgelegen parkeergarage verbonden. Het lagere ontwerp, voorzien van parkeerruimte op het +1 gelegen dek, verwijst met zijn markante baksteenverbanden naar de metselwerktraditie van de Twentse fabrieksgebouwen.

Project Grolschlocatie
Plaats Enschede
Architect Loof & van Stigt Architecten
Opdrachtgever ING Real Estate development Den Haag
Projectsoort woningbouw, winkels
Jaar van realisatie 2008

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.