Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Grondwaterstand vereist nieuw ontwerp

De bouw van de nieuwe school voor het Graafschap College in het plangebied Heelweg in Doetinchem heeft een jaar vertraging opgelopen.

De plannen moesten worden aangepast omdat de grondwaterstand te hoog is om een parkeergarage onder de school te kunnen aanleggen. Het nieuwe schoolgebouw voor het middelbaar beroepsonderwijs komt naast het Metzo College te staan. Het Graafschap College is begroot op ongeveer dertien miljoen euro, inclusief de inrichtingskosten.

Fors duurder
Het was de bedoeling om onder het schoolgebouw een parkeergarage te bouwen. Uit nadere studie bleek dat de garage niet op de gewenste diepte gebouwd kon worden door de te hoge grondwaterstand. “Dat zou kapitalen kosten”, zegt directeur Ad van Dijk. Het gebouw is een ontwerp van Atelier Pro uit Den Haag. De school krijgt onder andere glooiende grasdaken.

Besloten is daarom de parkeergarage hoger aan te leggen, waardoor de nieuwbouw ook een paar meter hoger komt te liggen. “We nemen nog altijd een klein risico. Ik heb begrepen dat we eens in de honderd jaar natte voeten gaan krijgen in de garage. Nou ja, dan moet dat maar”, stelt Van Dijk.

De garage is niet de enige aanpassing aan het oorspronkelijke plan. “We hebben geleerd van de perikelen bij het Metzo. We willen een goede regulering van het klimaat in het gebouw. Dat kost extra geld, maar onze leerlingen en leraren hebben recht op een goede leeromstandigheden.”

Geen pijpen
Schone lucht wordt de hele dag door het gebouw ingeblazen. De oude lucht wordt vervolgens uit het gebouw gezogen. De ontwerper heeft niet gekozen voor ‘lelijke’ pijpen op het dak van het gebouw. De ‘vuile’ lucht wordt via de parkeergarage naar buiten gebracht.

In eerste instantie zou het gebouw een stalen constructie krijgen. Daar is door de stijgende staalprijzen vanaf gezien. Staal is vervangen door beton. Een punt van aandacht is nog de grote glaswand in het ontwerp. Deze wand is gericht op het zuid-oosten en zal heel wat zon te verstouwen krijgen. “Ik maak me nog geen zorgen. Daar hebben we techneuten voor”, verzekert Van Dijk.

Bron: De Gelderlander

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.