Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Groot vastgoedfonds op zwarte lijst

Een van de grootste vastgoedfondsen van Nederland, Van Boom & Slettenhaar (B&S), is gisteren door voorzitter Dion Bartels van de Vereniging Vastgoed Participanten (VVP) op een zwarte lijst geplaatst. Op die lijst van 42 volgens de VVP ‘potentieel malafide’ vastgoedfondsen is B&S meteen ook op de eerste plaats gezet.

B&S is een van de meest prominente aanbieders van vastgoedbeleggingen voor particulieren. Het bedrijf heeft sinds 1997 twaalf vastgoed-cv’s in de markt gezet met een beheerd vermogen van euro 700 mln. Directeur-grootaandeelhouder Gerton van Boom van B&S is bovendien voorzitter van de Vereniging Vastgoed Fondsen (VVF), dat de belangen behartigt van aanbieders van besloten niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen.

Ondoorzichtigheid
Bartels verwijt B&S onder meer ondoorzichtigheid in de bedrijfsvoering en de kostentoerekening. Van Boom van B&S reageert gelaten. maar wijst de kritiek van de hand. ‘We hebben twee weken geleden alle beschuldigingen van de VVP schriftelijk uitgebreid weerlegd. Er zitten veel onwaarheden in hun kritiek. We hebben geen antwoord gekregen. Van onze uitnodiging voor een gesprek heeft Bartels nog geen gebruikgemaakt. En dan krijgen we dit.’

‘Nu zijn wij kennelijk aan de beurt’, vervolgt Van Boom. ‘Ik had dit natuurlijk liever niet, maar u moet de soms lachwekkende verwijten van de VVP zien in het licht van het spel dat ze spelen. De VVP probeert de kopers van vastgoed te vertegenwoordigen. En wij als VVF vertegenwoordigen de verkopers. In ons gesprek over verbetering van de markt komt kritiek op ons Bartels nu kennelijk van pas.’

Zelfregulering
Van Boom vermoedt dat andere zaken een rol spelen dan de fondsinhoudelijke argumenten die VVP thans aanhaalt. Van Boom is voorstander van zelfregulering in de vastgoedmarkt. Hij zinspeelt erop dat Bartels meer regulering wenst en daarom nu de voorzitter van de aanbieders onder vuur neemt.

B&S heeft in december 2007 alle lopende vastgoedfondsen verkocht en euro 158 mln aan beleggers uitgekeerd, waarmee een gemiddeld rendement is gerealiseerd van 13%. B&S Vastgoed Nederland nv is een nieuw opgericht fonds met ‘een aantoonbaar lage kostenstructuur’.

Bron:Financieele Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.