Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Haaglanden loopt miljoenen mis

De negen gemeenten in de regio Haaglanden dreigen de komende jaren miljoenen euro’s aan subsidies mis te lopen. Oorzaak zijn de tegenvallende prestaties in de woningbouw. Naast Den Haag lopen vooral Delft en Pijnacker-Nootdorp achter in de bouw van woningen.

Contract
Het stadsgewest Haaglanden heeft een contract met het rijk om tussen 2005 en 2010 in totaal 34.000 woningen te bouwen. In drie jaar tijd is nog niet de helft van dat aantal opgeleverd, zo blijkt uit de Woningmarktmonitor van het stadsgewest Haaglanden, dat gisteren is gepresenteerd.

De regio hikt tegen een achterstand aan van vierduizend woningen. De gemeenten staan nu voor de taak om de komende twee jaar ruim 17.000 huizen te bouwen; maar dat aantal is niet meer haalbaar, zo is de conclusie uit het rapport.

Boete
Voor iedere woning die niet wordt gebouwd, moet een bedrag van 1600 euro worden terugbetaald aan het ministerie van VROM. Bij een slechte prestatie kan de boete oplopen tot in de miljoenen.

Het contract biedt nog wel een ontsnappingsclausule. De minister zou bereid zijn het jaar 2010 ook nog mee te tellen. Voorwaarde daarvoor is dan wel dat in 2009 ruim 29.000 woningen zijn opgeleverd. Het is de vraag of ook dat lagere aantal haalbaar is.

Bron: Algemeen Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.