Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Heerhugowaard onderzoekt veiligheid woningen

De gemeente Heerhugowaard gaat steekproeven uitvoeren onder 199 woningen in de Edelstenenwijk in Heerhugowaard. De gemeente wil de algemene conditie van de voorspanconstructie onderzoeken, omdat bij een aantal woningen is gebleken dat deze op de twee verdiepingsvloeren niet meer aan de huidige veiligheidseisen voldoen. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt.

Onderzoek
De bewoners van de huizen zijn maandagavond geïnformeerd. Volgens de gemeente is er geen direct gevaar. Daarom gaat zij niet over tot het plaatsen van stutten in de woningen.

De problemen kwamen toevallig aan het licht tijdens bouwkundig onderzoek in een woning aan de Turkoois in Heerhugowaard, waar in mei 2007 brand heeft gewoed.

Corrosievorming
Uit een tweede onderzoek in elf woningen bleek dat de spankabels door corrosievorming in de periode relatief kort na de bouw zijn aangetast en gebroken. In de andere woningen is ook zo’n voorspanconstructie toegepast.

Volgens een woordvoerder van de gemeente geldt hetzelfde mogelijk voor nog veel meer huizen in de gemeente. De bouwwijze is ook in andere delen van Nederland op grote schaal toegepast.

Bouwwereld.nl plaatste al eerder;
-Onderzoek veiligheid spankabelconstructie

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.