Met het oog op de onzekere markt voor nieuwbouwwoningen, worden ook activiteiten in deze sector op een kleinere schaal voortgezet.
Dat heeft topman Rob van Gelder gezegd in een toelichting op de jaarcijfers in Amsterdam. “We geven onze niet-Nederlandse ambities op. Het maakt Heijmans compacter, flexibeler en weerbaarder”, aldus de bestuursvoorzitter. De buitenlandse activiteiten van Heijmans zijn goed voor een omzet van een miljard euro en geven werk aan drieduizend mensen. Met het geld dat de verkoop van de buitenlandse onderdelen opbrengt, wil Heijmans zijn schulden terugbrengen. Het bedrijf heeft nieuwe afspraken met zijn kredietverstrekkers gemaakt over 400 miljoen euro aan leningen. Afgesproken is dat het bedrijf dit bedrag in 2011 met 100 miljoen euro heeft verminderd. Heijmans kondigde ook aan een deel van zijn grondbezit af te willen stoten.
Vastgoed en woningbouw
Heijmans concentreert zich in de toekomst nog op drie onderdelen: vastgoed en woningbouw, utiliteitsbouw en installatietechniek en infrastructuur. Van Gelder sprak van een ‘majeure koerswijziging’. “In vastgoed- en woningbouw zijn we hartstikke goed, maar gedwongen door de crisis en vanwege het vermogensbeslag doen we een stapje terug. Het is een kwestie van overwinteren.”
Vrijdag 1 mei maakte Heijmans bekend dat het mee doet aan een project om de bereikbaarheid van Antwerpen te verbeteren. Heijmans kan daardoor de komende 25 jaar rekenen op een totale inkomstenstroom van ongeveer 62 miljoen euro. De Belgische overheid wil bestaande tramlijnen van Antwerpen naar randgemeenten verlengen. Volgens Heijmans gaat het om een van de belangrijkste Vlaamse projecten waarbij overheden en bedrijven samenwerken. Het bedrijf maakt deel uit van een consortium, dat een bouwsom van in totaal 124 miljoen euro ontvangt. De werkzaamheden beginnen na de zomer.