Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Hermitage en TransPort winnen Bouwprijs 2011


De metamorfose van de Hermitage in Amsterdam en Transport, een kantoor op Schiphol, wonnen gisteravond de Nederlandse Bouwprijs, tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in Utrecht. Tijdens het gala werd ook de bestuursvoorzitter van de Bouwprijs, Maarten van Hezik benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De Hermitage van Hans van Heeswijk architecten won in de categorie Gebouwen en TransPort werd de beste bevonden in de categorie Duurzaam integraal ontwerpen. Verder won BioFoam in de categorie Bouwmaterialen- en systemen en het Cork Floorheating System in de categorie Talent met toekomst. De publieksprijs ging naar het innovatieve isolatiemateriaal BioBlanket. In november werden al uit ruim 180 inzendingen de nominaties in de categoriën

Hermitage Amsterdam
Tussen juni 2007 en juni 2009 vond een metamorfose plaats aan de Amstel. Voormalig verpleeghuis Amstelhof veranderde in hedendaags museum Hermitage Amsterdam.

De jury vindt het contrast tussen wat is blijven staan en de eigentijdse wijze waarop nieuwe elementen zijn geïntegreerd erg bijzonder. Deze integratie is met veel respect voor de bestaande bouw en met veel zorg en liefde uitgevoerd. De Hermitage past heel goed in de ongelooflijk rijke context van de stad en is met zorg daarop aangesloten.

Het gebouw is erg gedetailleerd, maar toch ook terughoudend. Alle zintuigen worden geprikkeld. Het binnenkomen is al bijzonder, stelt de jury. Het niveau van de straat is zelfs verlaagd om de poort in te kunnen. De samenwerking tijdens dit project is erg goed verlopen en het opdrachtgeverschap was excellent.

TransPort
TransPort van architectenbureau Paul de Ruiter en ABT is een modern kantoorgebouw voor het nieuwe werken. Het ontwerp laat zien hoe een gebouw kan bijdragen aan de communicatie van een bedrijf met zijn omgeving.

De jury is van mening dat TransPort een soort vanzelfsprekendheid uitstraalt. Het gebouw scoort hoog op de drie P’s (People, Planet, Profit). Er is gebruik gemaakt van moderne technieken, maar wel in combinatie met traditionele materialen. Eigenlijk zou dit project een voorbeeld moeten zijn in het onderwijs. TransPort getuigt volgens de jury van duurzame architectuur die breed toepasbaar is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.