Het rechtscollege heeft bepaald dat de gemeente Utrecht bij de sloopvergunning van Muziekcentrum Vredenburg een monumentenvergunning had moeten aanvragen. Er bestaat een risico dat het voormalige kasteel Vredenburg wordt aangetast. Ook zijn op het plein restanten van een dertiende-eeuws woonhuis en van het laatmiddeleeuwse woonblok de Teerling gevonden. De sloop is nu vertraagd tot minimaal eind februari.
Risicovol en onhaalbaar
Utrecht gaat nu alsnog een monumentenvergunning aanvragen. Eerder had de gemeentelijke dienst stadsontwikkeling geadviseerd dat die niet nodig was, omdat er niets zou worden verstoord in de ondergrond. Het project van de gemeente Utrecht kreeg nog een andere tegenslag te verwerken. Volgens adviesbureau LaGroup is de begroting van het Muziekpaleis ‘risicovol en onhaalbaar’.
Het aantal verwachte bezoekers en hun consumptiegedrag zou te hoog zijn ingeschat. In het Muziekpaleis krijgen Muziekcentrum Vredenburg, poppodium Tivoli en de Stichting Jazz Utrecht een plek. De bouw van het Muziekpaleis had eind 2006 al moeten beginnen. De nieuwbouw kost Utrecht ongeveer 100 miljoen euro.
Nog duurder
Door de nieuwe vertraging dreigt het project nog duurder uit te vallen. Ook marktpartijen Corio en ING Real Estate ondervinden nadeel van de vertraging. Zonder de sloop kan de bouw van het appartementencomplex De Vredenburg niet beginnen. Evenmin als de ontwikkeling van winkelruimte en fietsenstalling. De marktpartijen hadden eind vorig jaar al met de bouw willen beginnen.
Corio houdt rekening met een nieuwe vertraging van minimaal drie maanden, meldt een woordvoerster. De Vredenburg wordt een belangrijke verbinding tussen Nieuw Hoog Catharijne en de historische binnenstad. De herontwikkeling van Hoog Catharijne staat los van de juridische problemen op Vredenburg.
Bron: Vastgoedmarkt