Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Herstel verergert scheuren in woning

Vanwege ernstige scheurvorming in de woning – het gevolg van scheuren in de aansluiting van de kanaalplaten op zolder, veroorzaakt door onvoldoende capaciteit tot het opnemen van de horizontale krachten ter plaatse – zijn door de aannemer herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Aanvankelijk stelde de vakman voor de kanaalplaten te koppelen met drie strips van niet nader genoemde afmeting.

Partijen kwamen vervolgens overeen de kanaalplaten achter de knieschotten aan de achterzijde van de woning te koppelen door bevestiging van vier strips, en aan de voorzijde van de woning door één strip. Voor de afmeting van de strips was 80x8x600mm voorgeschreven. Uiteindelijk zijn strips van 260x55x8mm toegepast. Vraag is of dit herstel voldoende is om verdere ontwikkeling van scheurvorming te voorkomen.

De arbiter ontdekt in de aansluiting van de kanaalplaten aan de achterzijde van de woning ernstige scheurvorming. Het buitenspouwblad van de achtergevel aan de rechterzijde helt circa 1cm naar buiten ten opzichte van het buitenspouwblad van de aangrenzende woning. Verder zitten er scheuren in een binnenwand en ter plaatse van de bouwmuren in de aansluiting op de achtergevel.

Als herstelmaatregel is op de kanaalplaten aan de achterzijde van woning, op regelmatige afstand, een viertal strips bevestigd. Door middel van zogeheten slobgaten, op zodanige wijze dat een bewegingloze verbinding niet is gegarandeerd. Met dit herstel is niet uitgesloten dat in de aansluiting tussen de kanaalplaten nog beweging optreedt en daardoor verdergaande scheurvorming mogelijk is. Het herstel is dus niet toereikend.

Herstel moet nu plaatsvinden door uitbreiding van de bestaande verankering met doorgaande ankers, bevestigd aan de muurplaat, aan de verschoven passtukken en – bewegingloos – bevestigd aan de vaste plaat met een overlap van 30cm voorbij de naad. Daarnaast moet de aannemer de visuele gevolgschade (scheuren en schilderwerk) verhelpen. Het slopen en herstellen van het metselwerk wordt afgewezen. Alsmede de vordering tot schadevergoeding wegens waardevermindering van de woning en de kosten voor een hotelovernachting tijdens het uitvoeren van herstelwerkzaamheden.

Beide partijen betalen elk de helft van de arbitragekosten à 4.962,37 euro en de eigen kosten voor rechtsbijstand.

Geschilnummer 32.142

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Herstel verergert scheuren in woning

  • Staat niet bij of het om een huurhuis gaat of een koophuis maar al was het een huurhuis dan was het heel simpel: Eigenaar is 100% verantwoordelijk voor het gehele huis.

    Al was het een koophuis: Zo snel mogelijk je huis verkopen

    Ook staat er niet bij waar dit huis was maar als het in de buurt van groningen is waar er af en toe een aardbeving is……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.