Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Heuvel voorkomt geluidhinder muziekstudio’s


Muziekstudio’s in Hoogvliet zijn overdekt met grond en vormen zo De Muziekberg. De muziekstudio’s staan in de woonbuurt Veld van Klanken die speciaal voor muzikanten is ontworpen. Desondanks mochten de eigen muziekstudio’s in de achtertuin geen geluidhinder veroorzaken.

De studio’s zijn geschikt voor versterkte muziek tot 100 dB(A), maar op de achtergevel van de woning mag dat niet meer dan 35 dB(A) zijn. De oplossing die 24H architecture vond, was het samenvoegen van de hutjes om ze vervolgens te bedekken met een laag grond. Ramen – met een hoge geluidwering – in de gevel waren budgettair toch al niet haalbaar. Zo ontstond De Muziekberg, waarvan de bovenzijde openbaar toegankelijk gebied is.

Doos in doos
Een doos-in-doosconstructie voor elke studio, een betonnen buitenschil en de massa van de grond zorgen voor meer dan voldoende akoestische isolatie naar buiten toe. Daglicht komt alleen binnen via het daklicht. ‘En daarmee voldoen de muziekkamers dus niet aan de eisen van het Bouwbesluit. De gemeente heeft geaccepteerd dat we ze om die reden als onbenoemde ruimte op papier hebben gezet’, vertelt Albert Jan Vermeulen van 24H architecture.

Woningen
Rondom de Muziekberg zijn de bijbehorende woningen gesitueerd in een aantal standaard blokken, met elk drie doorzonwoningen en op één van de koppen twee rug-aan-rug-woningen. Deze twee woningen zijn samen dieper dan de doorzonwoningen en geven daardoor een extra accent aan de toegangen naar de Muziekberg. De voorste van deze twee woningen heeft echter geen verbinding meer met het achtergelegen gebied van de Muziekberg. Daarom heeft deze woning een eigen muziekkamer gekregen.

Met een uitvoering in in het werk gestort beton inclusief betonnen dak, een doos-in-doosconstructie, driedubbele kierdichting van de deuren en een dubbele constructie ter plaatse van het daklicht, is de geluidisolatie van de muziekkamers hoog.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.