Een historisch woningcomplex aan de Binnengasthuisstraat in Zwolle is passief gerenoveerd. In de voorgevel is het dubbel glas vervangen door enkel glas in oude profileringen. Daarachter is een extra kozijn geplaatst, met zonwering in de spouw.
Zicht- en lichtlijnen behouden
Passief renoveren betekende in de Binnengasthuisstraat de schil isoleren tot een Rc-waarde die ligt tussen 7,4 en 9,4 m2K/W. Daarvoor werd de spouw in de bakstenen voorgevel gevuld met 60 mm polystyreenparels en werd er aan de binnenzijde een voorzetwand geplaatst met 2×70 mm PIR (polyisocyanuraat) en met een dampremmende laag, nog eens 50 mm minerale wol in een metal stud frame met een afwerking van gipskartonplaat. In de bestaande houten kozijnen werd het vaste dubbel glas vervangen door nieuwe ramen met enkel glas en een indeling en profilering als destijds. Aan de binnenzijde werd een extra gemodificeerd beukenhouten gevelkozijn geplaatst met dubbele kierdichting en drievoudige beglazing. Tussen de dubbele kozijnen is automatische zonwering opgenomen die handmatig overruled kan worden. De aan de binnenzijde geplaatste kozijnen zijn iets breder waardoor de bestaande zicht- en lichtlijnen nauwelijks verstoord worden.
Ook de vloer heeft in het passief renoveren een belangrijke rol. De bestaande houten vloer is vervangen door een VBI-renovatievloer waarbij de aansluitingen van zowel de druklaag als de zwevende dekvloer rondom zijn afgekit. De de 15 cm hoge ruimte tussen de vloer en het zandpakket is gevuld met zilverparels. De kap is voorzien van een driedubbele isolatielaag en de oude, niet-originele betonpannen zijn vervangen door nieuwe keramische exemplaren.
Proefnummer
Het hele artikel over de passiefrenovatie in Zwolle kunt u lezen in Bouwwereld 7. Vraag hier een gratis proefnummer aan.
Ik zoek meer informatie over de isolerende materialen die bij dit project zijn toegepast Bij ons gaan ze ook monumetale jaren 3o wonigen aan de binnekant isoleren en ik wil graag weten hoe dat bij jullie is gedaan.
@Sjoerd
Ik ben blij dat er eindelijk eens iemand voor verandering is!
De minst slechte.. Kom op Sjoerd! Het beste wat haalbaar is. Positief benaderen!
@Leon
Een terecht compliment!
Ik vind het leuk om te zien dat dit soort monumentale woningen tot dit ambitieuze niveau worden gerenoveerd.
@Leon
Uiteraard zullen er kritische punten zijn in de detaillering (omdat het evt. niet anders kan: kiezen voor de minst slechte oplossing). Juist daarom is zo’n project interessant als experiment. Laten we er van leren. Details zijn hier te vinden:
http://www.guldenfeniks.nl/uploads/inzending_pdfs/2700-tekeningen-nieuw-Binnengasthuizen-Gulden_Feniks.pdf
Nog even aanvullend tussen alle kritische noten door: ik vind het wel een prestatie dat het uiterlijk van de woningen zo mooi in tact is gebleven. Er zijn voorbeelden te over waar men minder zorgvuldig te werk gaat (helaas).
@Sjoerd
Akkoord. Maar hoe is dan omgegaan met de aansluitingen van vloeren en binnenwanden op de buitengevels? Zijn die ook daadwerkelijk allemaal (thermisch) onderbroken? Ik neem aan dat er hier sprake is van een houten verdiepingsvloer, drie maal raden wat er gebeurt t.p.v. de oplegging met een dergelijke hoge isolatiewaarde. Vroeg of laat gaan er kieren in de aansluiting ontstaan, komt er vocht bij de balkkoppen en heb je een probleem.
Henk, Leon, Steven, daarom spuit isolatie. Luchtdicht 0,030 en past zich aan de ondergrond aan. Dus over details hoef je je niet druk te maken.
http://www.polyurethanes.basf.de/pu/solutions/en_GB/function/conversions:/publish/content/elastospray/images/elastospay_1.jpg
http://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2012/02/bwe014_goed031-580×386.jpg
@Sjoerd Tasseron
Duim omhoog!
.
1)Het complex betreft een gemeentelijk monument: slopen en nieuw bouwen is geen optie.
2)Nieuwbouw zou niet dezelfde architectonische kwaliteit opleveren.
3)Hergebruik van iets bestaands is het begin van een duurzame benadering. Sowieso wordt het duurzaam renoveren van de bestaande gebouwde omgeving de uitdaging van de komende jaren: niet de nieuwbouw.
4)Door intelligente plattegronden, andere doelgroepen hoeft het verkleinen van het GBO geen probleem te zijn.
5)Misschien veel isolatie, maar ook een bijzondere lage warmtevraag. Alleen door het gebruik van een hoge Rc waarde kan dit worden verkregen. Door de vraag van hoge Rc-waarden bij de markt neer te leggen, worden hoogwaardige isolatiematerialen die dunner zijn vanzelf goedkoper. Tevens stimuleert het de R&D op dit vlak.
6)De passiefhuis benadering vraagt een andere benadering van ontwerpers, bouwtechnici, een bouwers dan we afgelopen 50 jaar hebben gedaan. De kwaliteit van het uiteindelijke resultaat kan worden gewaarborgd met thermografische metingen en een blowerdoortest.
7)(gewone) PUR-schuim zou erg dik aangebracht moeten worden om een Rc>8 te behalen. Tevens zou ik twijfels hebben bij de Luchtdichtheid (na krimp van het materiaal). Ook is deze oplossing niet reversibel; als er over x jaar een beter isolatiemateriaal is.
Kortom: het moet anders, het kan anders! Dit project bewijst dat.
Waarom hebben ze niet gewoon de hele woning dichtgepurd? Binnenisolatie met spuit pur, vloer met spuit pur (desnoods van boven met zwevende vloer) en dak met spuit pur. Goedkoper, naatloos en zonder gaten of kieren. Veel minder kans op schimmel en vochtproblemen!! Architecten van tegenwoordig kunnen alleen maar informatie overnemen van grote bedrijven. Lekker makkelijk ipv zelf wat bedenken!
Ben benieuwd naar de kosten van deze operatie, was het niet goedkoper om nieuw te bouwen, eventueel in dezelfde stijl, maar dan met een ruimere plattegrond? Nieuwbouw in de stijl van de jaren 30 is tegenwoordig erg in.
Mee eens Steven. Daarnaast vraag ik me af of je dit technisch gezien wel 100% voor elkaar krijgt. Passief detailleren vraagt de nodige aandacht, zeker met het oog op (het voorkomen van) koudebruggen. Ben benieuwd hoe ze daar mee omgesprongen zijn. En vooral of er zich over een aantal jaren geen condensatieproblemen gaan aftekenen…
Ik vraag mij echt af of er met die isolerende voorzieningen van 70 + 70 + 50 + materiaal, dus totaal misschien wel 250 mm aan de buitengevel, nog voldoende woonruimte overblijft. Het zijn immers niet de ruimste woningen! Schieten wij niet iets te ver door met onze isoleerdrang? Er moet toch nog kunnen worden gewoond in deze gerenoveerde woningen.