Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Hoe het ontwerp van de plek je waar je woont je leven beïnvloedt

Je woning moet ervoor zorgen dat je heerlijk comfortabel kan leven. Het ontwerp van de plek waar je woont en dat kan zijn je huis en/of omgeving, zijn dus erg van belang als het gaat om factoren die je leven beïnvloeden. 

Waarom de plek van invloed is

Uiteindelijk is het goed om te kijken in wat voor omgeving je zelf wilt gaan wonen. Omgeving bepaalt namelijk veel. Dat is een welbekende gezegde, maar het klopt wel. Waarom? Omdat de omgeving waarin jij je leven in wilt leiden, onderdeel is van je woongenot en nog zoveel meer. Daarom is het goed om onderzoek te doen naar de omgeving waarin jij wilt gaan wonen, want anders heb je jezelf in een omgeving omringd waarin je niet helemaal gelukkig bent. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. 

Het is dus van belang dat je goed kijkt naar welke delen van een bepaalde stad je in wilt gaan wonen. Mocht je in een omgeving wonen waar mensen elkaar graag met rust laten en jij bent dat niet gewend, dan is het bijvoorbeeld geen goed idee om een plek als dat uit te kiezen. En andersom natuurlijk ook. Gelukkig kun je op Huurportaal filteren in welke gebieden je zou willen wonen. Als je baat hebt bij een omgeving waarin mensen lekker sociaal met elkaar zijn en buren altijd wel een praatje willen maken, dan is het dus goed om te kijken of je in die omgeving kunt gaan wonen. 

Het ontwerp van je woning

Het moment dat je besluit een woning te laten bouwen en/of te huren, is het ontwerp van je woning ontzettend belangrijk. Je hebt namelijk een plek kunnen vinden waarin je jezelf comfortabel voelt, dus het is tijd om een mooi ontwerp te vinden waarin je fijn kunt gaan wonen. Het ontwerp van een woning is altijd persoonlijk gerelateerd. Het kan zomaar zijn dat de ontwerper van een bepaalde woning een smaak heeft wat niet bij jou past. Verder is het goed om dus duidelijke afspraken te maken met je ontwerper op het gebied van het design. Mocht je met een gezin gaan wonen, overleg dan goed met je familie, zodat de ontwerper op alle vlakken goed is geïnformeerd. 

Hoe je namelijk een woning betreed zorgt ervoor hoe je jouw woning ook van binnen ervaart. Je kunt denken aan een woning met een overgangsruimte voordat je in de daadwerkelijke woning bent. Dat zorgt er namelijk voor dat je de straat van je af kan schudden en met rust echt het gevoel kan hebben dat je thuis bent. Dat is wel zo fijn voor de mentale wel staat van jezelf en het staat ook super mooi bij een woning.

Komt het zonnetje in huis ?

Op het moment dat je besluit op de desbetreffende plek een huis te kopen, bouwen en/of huren, kijk dan goed of het zonnetje ook in de woning komt. Dat heeft te maken met een biologisch en wetenschappelijk feitje. Op het moment dat je op een locatie woont waarin je net geen zonlicht in huis krijgt, dan kan dat letterlijke gevolgen krijgen voor hoe de plek van de woning jouw leven beïnvloedt. Wij mensen hebben namelijk zonlicht nodig en als je op een plek woont waar de zon niet doorkomt vanwege externe blokkades, dan zal dat op termijn effect hebben. 

Dat is natuurlijk niet wat je wilt, want je wilt wel optimaal kunnen genieten van waar je woont, zodat je gemoedsstemming in huis ook beter is. Is dat niet het geval, dan kun je dus wat vaker kortaf zijn of de stemming in huis is over het algemeen bij de meesten niet heel fijn. Dus, als het zonnetje in huis is, dan is iedereen in de woning een blij zonnetje. Let daar dus goed op voordat je een besluit neemt omtrent het hebben van een woning. 

Onderzoek de potentie van de plek

Als jij van plan bent om met de komende jaren je eigen woning te gaan uitbreiden, dan is het wel goed om te kijken wat het potentieel van de plek is. Is er wel genoeg ruimte? Zijn er wel meer dan genoeg plekken om kabels te kunnen leggen? Dat zijn allemaal onderdelen waar goed naar gekeken moet worden voordat je een groot besluit neemt. Het onderzoeken van het potentieel hoeft niet lang te duren. Neem een paar experts mee als je dat zelf niet bent en neem het advies op je. 

Met betrekking tot de toekomst is het ook fijn om te weten of bepaalde vernieuwingen wel in dit gebied kunnen. Denk aan zonnepanelen en dergelijke dingen. Daarom is het goed om te kunnen kijken naar een plek en te onderzoeken of de desbetreffende plek wel genoeg potentieel heeft voor jou en een eventueel gezin. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.