Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Honderden bouwvakkers kopen veiligheidsdiploma

Mogelijk honderden bouwvakkers in de Rijnmond lopen rond met een veiligheidsdiploma dat zij niet eerlijk hebben behaald, maar hebben gekocht. De politie heeft een grootschalige fraude ontdekt bij een bureau in Dordrecht dat examens afneemt bij aspirant bouwlieden. De zogenoemde VCA-diploma’s zijn op veel bouwplaatsen een vereiste om aan het werk te mogen.

Fraude
Via het bureau zouden honderden werklieden een veiligheidsdiploma hebben gekocht. Dit kan collega’s op bouwplaatsen in gevaar brengen, omdat zij de veiligheidsvoorschriften niet goed genoeg kennen.

De politie arresteerde in Dordrecht en Rotterdam eind augustus acht personen die te maken zouden hebben gehad met de fraude bij het Dordtse bureau Het Examen BV.

Aspirant werklui
Bij een inval bleken kandidaten helemaal niet voor de toetsen te hebben geleerd of spraken zij zelfs niet de taal waarin het examen werd afgenomen. De hopeloze testresultaten zouden na afloop gewoon zijn veranderd, zodat ze toch slaagden.

Tegen betaling van enkele honderden euro’s konden de diploma’s worden opgehaald. Dat zou gebeuren met Poolse, Portugese, Turkse en Nederlandse aspriant werklui. Een 28-jarige Rotterdammer wordt ervan verdacht dat hij kandidaten ronselde. Een 30-jarige Rotterdammer zorgde voor de diploma’s .

Bron: AD.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.