Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Hoogeveen wil beheerst de lucht in

Hoogeveen wil zeven plekken aanwijzen waar in de toekomst hoogbouw mogelijk is. Woontorens vanaf 25 meter zijn volgens wethouder Wietze van der Zwaag nodig om de plaats te laten groeien. Dat meldt het Dagblad voor het Noorden. Binnenkort kunnen de burgers hun mening geven over de hoogbouwnotitie.

“Dit jaar halen we het streven van 250 nieuwe woningen al niet”, weet Van der Zwaag. Vrije kavels in Hoogeveen worden schaars, woonwijk Erflanden raakt langzamerhand gevuld, een soortgelijke bouwlocatie is niet in beeld, een aantal gronden is in handen van projectontwikkelaars en de aanwezigheid van het vliegveld blokkeert bouwplannen.

De lucht in
Het college richt zich daarom vooral op het vullen van kleine terreinen (zogeheten inbreiden). “We kijken ook naar parkeerterreinen, zoals het Beukemaplein. Maar die plannen staan of vallen weer met de mogelijkheid van parkeren onder de grond.”

Om jaarlijks toch 250 nieuwe woningen te kunnen bouwen moet de gemeente, zo meent Van der Zwaag, ook de lucht in. Woontorens dus. “Ik zie ze als zeer gewenst onderdeel van het woonbeleid. Natuurlijk kunnen het ook mooie blikvangers zijn, maar het gaat me primair om extra woonruimte en de groei van Hoogeveen.”

Iets te hoog
De plannen voor een 80 meter hoge woontoren op de voormalige locatie van De Wendakker aan de Zuidwoldigerweg en het afketsen ervan, waren voor de gemeenteraad aanleiding om een basisdocument op te stellen met locaties die geschikt zijn voor hoogbouw.

“Zodat we toekomstige partijen duidelijkheid kunnen verschaffen over waar wel en waar niet.” Of daar dan ook werkelijk hoogbouw verrijst, is vers twee. Een aantal beoogde locaties is niet vrij van planologische belemmeringen.

Hoewel hoogbouw bijna synoniem is voor weerstand van burgers, weet Van der Zwaag niet in hoeverre de notitie in Hoogeveen leeft. “Ik heb weinig telefoontjes of e-mails gekregen, maar dat zegt niet alles. Vaak zie je dat mensen pas echt in het geweer komen als er concrete plannen liggen.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.