Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Hoogste gebouw ter wereld in Dubai geopend


De emir van Dubai heeft maandag de Burj Khalifa (Khalifa-toren) geopend. Met 828 meter is de toren het hoogste gebouw ter wereld. In de Khalifa-toren kunnen twaalfduizend mensen wonen, in luxe appartementen die wel 3 miljoen euro kunnen kosten.

Daarnaast zijn in de Burj Khalifa luxe kantoren, chique restaurants en een hotel gevestigd. In de ondergrondse parkeergarage is plaats voor drieduizend auto’s. De bouw begon in 2004.

Staal
De werkzaamheden aan de toren hebben meer dan vijf jaar geduurd. Op een gegeven moment werkten er 12.000 arbeiders tegelijk, vooral uit India en Pakistan. Zij kregen per dag niet meer dan 2,80 tot 5,60 euro betaald. Zij verwerkten onder meer ruim 31.000 ton staal en 26.000 glaspanelen. Hun bouwwerk is bij helder woestijnweer van een afstand van 95 kilometer te zien, aldus lokale media.

Babel
Architect van de ‘verticale stad’ is Adrian Smith uit Chicago in de VS. Zijn naar boven toe smaller wordende constructie herinnert sommige waarnemers aan schilderijen van de bijbelse Toren van Babel, symbool van de hoogmoed van de mens.

Na de opening de Burj Khalifa, is de Taipei 101 in Taiwan met zijn 509 meter niet meer het hoogste gebouw ter wereld. Er wordt nu geprobeerd om van de nummer twee het hoogste ‘groene’ bouwwerk op aarde te maken, aldus een woordvoerder van de Taipei 101 maandag.

Bron: ANP

Video’s
Het nieuws over de opening van de toren, met spectaculair vuurwerk

Een animatie van Samsung (in het Koreaans helaas) over het gebouw

En een duizelingwekkend kijkje op het hoogste punt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.