Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Houtdag 2019: innovaties en praktische informatie

Zelfbuigend kruislaaghout, de BENG-eisen voor houtskeletbouw en de realisering van geheel houten woon- en kantoorgebouwen. De Houtdag 2019 vindt plaats op 21 november in Naturalis in Leiden. Tijdens deze dag komen de belangrijkste trends in houtbouw voorbij, belicht door wetenschappers, adviseurs, architecten en bouwers.

‘Hout heeft de toekomst’. Dat is niet alleen de overkoepelende titel van de Houtdag 2019, er zijn ook sterke aanwijzingen dat houtbouw in de komende jaren een grote vlucht gaat nemen. Bouwen met hout, houtskeletbouw, met gelamineerd hout (Glulam) of met het in ons land nog tamelijk onbekende kruislaaghout (CLT) heeft veel bouwtechnische voordelen: het bouwproces wordt exacter en sneller, er is lichter materieel en minder personeel nodig dan met traditionele bouwmaterialen. Daarnaast zijn houten gebouwen makkelijker ‘demontabel’ te vervaardigen en is hout het enige bouwmateriaal dat steeds weer aangroeit. Houtbouw past dus erg goed in een circulaire economie. Daarenboven staat hout de laatste tijd speciaal in de belangstelling omdat bomen CO2 uit de lucht halen en opslaan in het hout, terwijl andere bouwmaterialen CO2 uitstoten. Tenslotte zijn met hout als bouwmateriaal heel bijzondere, mooie en comfortabele gebouwen te realiseren.

Alle reden voor de redactie van Het Houtblad om een middag te organiseren die interessant is voor de hele bouwkolom, van architect tot uitvoerend bouwbedrijf. De Houtdag 2019 wordt georganiseerd in de nieuwbouw van het Biodiversity Center Naturalis in Leiden. Bezoekers hebben op vertoon van hun deelnamebewijs die ochtend vrij toegang tot het museum.

Het programma:

13:00: Opening (dagvoorzitter: Jan Maurits Schouten, hoofdredacteur Het Houtblad)
13:10: Het zichtbaar maken van biodiversiteit (Caroline Breunesse, hoofd tentoonstellingen Naturalis)
13:25 Materialisatie van het nieuwe Naturalis, met nadruk op houttoepassingen (Frank Beelen, Neutelings Riedijk Architecten)
13:50 Ultralichte houtconstructies op basis van biomimicry en zelfbuigend kruislaaghout (Simon Bechert, universiteit van Stuttgart, Engels gesproken)
14:30 Pauze
15:00 ‘Hout. Natuurlijk van nu’ (Paul van den Heuvel, Centrum Hout)
15:10 ‘Lichte (hout) constructies en de BENG-norm’ (Harm Valk, Nieman Raadgevende Ingenieurs)
15:30: Pauze
16:00 ‘De razendsnelle opkomst van hoogbouw in hout in Scandinavië (Jens Erneholt, architect en ingenieur bij WSP Stockholm, Engels gesproken)
16:35 ‘Praktische keuzes en uitdagingen bij het bouwen met hout, de casus nieuwbouw Triodos Bank (Sander Kok, projectleider J.P. Van Eesteren)
17:00 einde, borrel

Programma en inschrijven: alles is te vinden op deze webpagina: https://www.houtwereld.nl/locatie-houtdag-2019-vernieuwde-naturalis/

Organisatie: De Houtdag 2019 wordt georganiseerd door Het Houtblad, een uitgave van Eisma Bouwmedia. Eisma Bouwmedia is met titels als ArchitectuurNL, Bouwwereld, Aannemer, Installatie en Sanitair, Eisma’s Schildersblad, SchildersVakkrant en Houtwereld een toonaangevende uitgeverij in de bouwkolom.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Houtdag 2019: innovaties en praktische informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.