Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Houten kozijnen in opmars bij renovatie

Woningcorporaties stappen, ruim voor het einde van de verwachte levensduur, bij renovatie van hun woningbestand massaal over op houten kozijnen. Belangrijkste klachten over kunststof zijn lekkage, tocht, inbraakgevoeligheid, gebrek aan reserveonderdelen.

Waar begin jaren tachtig nog veel voor kunststof werd gekozen, zien woningeigenaren nu weer de voordelen van hout. Opmerkelijk is dat die keuze vaak niet gebaseerd is op uitgebreide berekeningen van investeringen en onderhoudskosten.

Vóór de woningrenovatie van 419 woningen in de wijk Grootstal in Nijmegen heeft Portaal een woonwensenonderzoek gehouden, waaruit tochtklachten als belangrijkste probleem naar voren kwamen. Om de woningen bovendien meer uitstraling te geven, besloot Portaal de gevels grondig aan te pakken.

Voor einde levensduur vervangen

De belangrijkste problemen met de kunststof kozijnen werden geïnventariseerd. Zo tochten de kozijnen, zijn ze volgens het onderzoek niet meer te repareren omdat reserve onderdelen niet meer beschikbaar zijn, is het onmogelijk HR ++ glas te plaatsen, ze zijn erg inbraakgevoelig, verkleurd en zijn er zijn lekkages omdat de afsluitrubbers verweerd zijn. Al met al voldoende redenen om de kunststof kozijnen al voor het einde van de destijds verwachte levensduur van 30 jaar te vervangen. Mede omdat Portaal van mening is dat alle woningen na renovatie weer moeten voldoen aan een bepaalde basiskwaliteit, mét HR++ isolatieglas en inbraakwerend hang- en sluitwerk.

Voor meer voorbeelden, lees het uitgebreide stuk in bijgevoegd pdf-bestand.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

16 reacties op “Houten kozijnen in opmars bij renovatie

 • Leon

  @Mike
  Tja het artikel is al jaar oud, maar ook toen was het al achterhaald. Als ik kijk naar de renovatieprojecten waar ik de laatste jaren bij ben betrokken, dan werd er overal voor gekozen om de bestaande houten kozijnen te vervangen door, jawel, kunststof! Belangrijkste redenen: comfort, onderhoudsarm en tegenwoordig ook in aanschaf zeer concurrerend met hout. Onlangs zelfs nog een project van aluminium kozijnen voorzien. Hout bleek duurder. En dan hebben we het gewoon over geïsoleerde profielen van een bekende A-merk fabrikant.

 • Ik heb me geërgerd aan dit artikel. Vooral de inleiding slaat nergens op. Kunststof uit de jaren tachtig kan geen verglijk zijn voor de keuze anno nu. Net zoals dit voor hout en aluminium geldt.

  Er word alleen gesproken over woningbouw. Mogen de kozijnen daar wat kosten? Mag de montage wat kosten?

  Woningcorporaties stappen, ruim voor het einde van de verwachte levensduur, bij renovatie van hun woningbestand massaal over op houten kozijnen. Belangrijkste klachten over kunststof zijn lekkage, tocht, inbraakgevoeligheid, gebrek aan reserveonderdelen.

  Waar begin jaren tachtig nog veel voor kunststof werd gekozen,

 • Deze reactie is verwijderd omdat deze in strijd is met de regels van Bouwwereld.nl. Lees ze hier: http://www.bouwwereld.nl/regels-voor-reageren-op-bouwwereld-nl/

  Redactie Bouwwereld.nl

 • Iedereen heeft gelijk, heb de reacties even gelezen. Alles heeft voor en nadelen als glaszetter ben ik neutraal, maar heb ik het liefste hout wat goed is onderhouden, omdat idd de losse onderdelen niet meer leverbaar zijn de weekmakers uit het kunstof gaan waardoor de latten kunnen breken bij demontage of bij nieuwe kozijnen het zodanig strak is dat het bijna niet los te maken is. Het voordeel daarintegen is de droge beglazing lekker snel klaar. Het voordeel van hout vind ik persoonlijk dat het eerlijk en natuurlijk materiaal is en je zelf eventuele beschadigingen makkelijk hersteld. Maar voor alle materialen geld onderhouden is overhouden. Persoonlijk denk ik dat de meeste problemen ontstaan door geen goede voorlichting en het produkt mooier uit de verf laten komen dan het is. Vind het altijd heel bijzonder dat er nooit nadelen aan zijn verbonden als je met een verkoper praat. En dan moet je toch altijd opletten want dat bestaat niet.

 • Nanda

  Werk met kwaliteits kunststof kozijnen en laat ze monteren door professionals, niet alle ZZpers en/of aannemersbedrijven kunnen garant staan voor goede plaatsing en een goed product.
  Goedkoop is nog steeds duurkoop!

 • Wim van der Does

  Ondanks het feit dat ik een ‘houtman’ben vind ik het erg onzorgvuldig om hier niet het merk kunststofkozijnen te noemen en de toegepaste detaillering er bij te plaatsen. Is er enig onderhoud gepleegd? Onderhoudsarm betekent niet onderhoudsvrij!

 • John

  Hier was vorig jaar al veel ophef over:
  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2010/06/18/Timmerbranche-woedend.xml

  Ik ken genoeg milieurapportages die door aan de stelknoppen te draaien uitermate beinvloedbaar zijn. Zo is kunststof als 100% recyclebaar gerekend en hout als 0%. Ook de CO2 reductie door bossen komt niet voor in de berekening.
  De VKG maakt mooie sier met dit rapport, maar zat zelf aan tafel. Echt onafhankelijk is het dus niet.

 • Luuk Ruiter

  Dit artikel raakt precies waar het om gaat, namelijk de afschrijving van de kozijnen.
  Ik heb al vaker in een verkoop gesprek hetzelfde rapport voorgeschoteld gekregen dat een vergelijking maakt tussen hout, kunststof en aluminium kozijnen. Dit rapport is betaald door de kunststof kozijnen industrie en het zal dan ook niemand verbazen dat de uitkomst ten gunste komt van jawel, kunststof kozijnen. In dit rapport is de levensduur van alle typen kozijnen op 30 jaar gezet. De afschrijving is voor het gemak dus even gelijk gemaakt terwijl ik in de praktijk zie dat houten kozijnen ca. 60-70 jaar mee kunnen gaan en kunststof inderdaad ca. 25-30 jaar.
  Als de afschrijving eerlijk wordt meegerekend moeten de kosten voor het kunststof kozijn over 75 jaar maal 2 gedaan worden omdat er één totaal vervanging plaats moet vinden.
  De hoge kosten op de langere termijn is voor ons een belangrijke reden om niet (meer) voor kunststof kozijnen te kiezen.

 • Quakkie

  Ook kunststof kozijnen zijn er in vele kwaliteits verschillen. Als bouwkundige heb ik al veel kunststof in mijn hand gehad. De goedkoopste hebben vaak echt slechte kwaliteit. Hang- en sluitwerk breekt onder je handen vandaan. Duurdere varianten hebben vaak duidelijk steviger hang- en sluitwerk. Ook het interne werk (lees: metalen frame) verschilt enorm. Ik heb thuis nu ook kunststof kozijnen en ben er erg tevreden mee! Tochtdicht gemonteerd, stevig twee sterren hang- en sluitwerk en enorm geluidsdicht! Topkwaliteit voor de aankomende 50 jaar!!

 • “Houten Kozijnen in opmars in renovatieprojecten”?
  Het artikel staat vol misvattingen over de renovatie van gevels in Nederland. Wel begrijpelijk dat de houtbranche op deze manier aan “wishfull thinking “ doet, echter de feiten en cijfers wijzen anders uit.
  Opmars hout in de gevel?….Onzin!
  De laatste jaren is de bouw met 20% gekrompen en zijn er veel timmerfabrieken in de problemen gekomen. De omzet in de kunststof branche is stabiel gebleven. Hetgeen alleen maar kan betekenen dat het marktaandeel van kunststof enorm is gestegen. Het is juist een opmerkelijke trend dat veel timmerfabrieken zich zijn gaan oriënteren op andere moderne materialen en productieprocessen. De ons omringde landen lopen voor op de techniek van gevelkozijnen. Daar is het aandeel kunststof inmiddels gestegen naar meer dan 60%.
  Duurzaamheid
  Uit onafhankelijk onderzoek door milieudeskundigen van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de uitstekende recyclemogelijkheden van kunststof ervoor zorgen dat de milieudruk van kunststof kozijnen aanzienlijk lager is dan die van houten kozijnen, wanneer je echt alle aspecten meeneemt. Dit rapport is van de website van IVAM te downloaden. Verder heeft kunststof altijd droge beglazing en is het onderhoudsarm hetgeen eveneens de duurzaamheid positief beïnvloed.
  Exploitatie kosten
  De VKG heeft onderzoek laten doen door een gerenommeerd bouwkosten bureau naar het verschil in exploitatiekosten over een periode van dertig jaar. Hieruit blijkt dat het verschil tussen hout en kunststof nog groter is dan verwacht en wel op loopt tot 40% in dertig jaar. Dit onderzoek is openbaar en eveneens te downloaden vanaf de VKG website.
  Nieuwste generatie kunststof kozijnen
  De nieuwste generatie kunststof kozijnen is zo ontworpen dat ze klaar zijn voor de nieuwe hoge eisen voor energiebesparing en luchtdichtheid. Een kunststof kozijn heeft altijd een dubbele dichting zowel tussen draaidelen en het kozijn als tussen het kozijn en het bouwkundig kader. Door de nieuwste meerkamersystemen worden zeer hoge islotiewaarden gehaald zodat passiefhuis eisen haalbaar zijn zonder extreme ingrepen. Hout moet het met name hebben van de glas isolatie want het kozijn zelf haalt de strenge eis niet zonder toevoeging van sandwichconstructies met kurk e.d.
  Driedubbele beglazing is ook geen probleem met kunststof. Dit zien we dan ook steeds meer toegepast worden in Nederland.
  Inbraakwerendheid
  Met name kunststof kozijnen zijn een nachtmerrie voor inbrekers. Het materiaal is taai, sterk en de kozijnen zijn voorzien van een metalen kern. Wanneer de kozijnen afgemonteerd worden met gecertificeerd hang en sluitwerk is het haast onmogelijk om in te breken. De SKG KOMO certificering op onze producten bewijst het.
  Esthetische ontwikkelingen
  De laatste generatie kunststofkozijnen zijn qua uitstraling niet van hout te onderscheiden door de grote diversiteit aan kleuren, structuren en slankere, verdiepte profielen. Zelfs de traditionele stompe hout verbinding wordt inmiddels in kunststof geleverd.
  Schilderen niet nodig wel mogelijk
  Het is ook heel begrijpelijk dat de SWBV zich zorgen maakt over de opmars van kunststof. Bij kunststof is nauwelijks onderhoud nodig, hetgeen natuurlijk direct merkbaar is in de omzet op het gebied van schilderwerk en onderhoud.

  Industrieel product
  Kunststof kozijnen worden gefabriceerd volgens een volautomatisch proces. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke afwijkingen, vochtopname en werking zoals in hout tot het verleden behoren. Kunststof kozijnen hebben een constante hoge kwaliteit waar we als branche uitvoerig op controleren.

  Kunststof houdt van de toekomst!

 • Richard

  Bij de keuze van het kozijnmateriaal is in het verleden inderdaad teveel gekeken naar de initiële investeringen, terwijl geen ervaringscijfers voorhanden waren voor de exploitatie. Daarnaast wordt niet altijd rekening gehouden met wat de bewoners verwachten en wensen. Resultaat: ontevreden bewoners en versnelde afschrijving.
  Ik kan uit ervaring zeggen dat met aluminium kozijnen zeer bewonersvriendelijke, duurzame (lange levensduur, hoge isolatiewaarden en milieuvriendelijke)en onderhoudsarme oplossingen kunnen worden geboden. Zo zijn de onderhoudskosten voor een standaard eengezinswoning slechts circa € 7,- per woning per jaar!
  Tenslotte de uitstraling: google maar eens op renovatie stedenwijk in Almere. Dat zijn allemaal aluminium kozijnen.

 • Erik Slootmaekers

  Eindelijk!! Iedereen wist al dat hout veel meer voordelen kent dan nadelen. Gebruikelijke schilderbeurten kunnen met moderne verftechnieken af timmerfabriek uitgesteld worden en worden door de gerenomeerde timmefabrieken al in een onderhoudsconcept aangeboden. Hout is en blijft de enige grondstof die zichzelf blijft vernieuwen en minimaal CO2 neutraal is. Reeds vele woningbouwverenigingen maken heroverwegingen en stappen over op voorhanden alternatieve houtsoorten i.p.v. het gebruikelijke tropische hardhout. Hout wat gegarandeerd een leven lang mee gaat met beperkte onderhoudskosten. Houten kozijnen verhogen het comfort en de uitstraling blijft ver vooruit op plastick zelfs al lijkt het “net” hout. Zelfs een energieneutrale woningen behoort met enkele simpele ingrepen tot de mogelijkheden.

 • En ik ben er hartstikke blij mee! Dan kan ik de houten kozijnen en draaiende delen weer meenemen in een nieuw kleurschema voor de gevel bij renovatie of groot onderhoud. Want hoe meer onderdelen er geschilderd gaan worden des te groter de metamorfose na afloop kan zijn natuurlijk.
  Hartelijke groet, Mary

 • Remco

  In mijn werkgebied zie ik ook vaak dat kunststof kozijnen niet doen wat er bij de plaatsing van ze verwacht werd. De relatief korte levensduur van 25 jaar resulteert blijkbaar in een duidelijke heroverweging van dit materiaal. En dan wordt in dit artikel nog niet eens gesproken over de milieuvervuiling…

 • Ook 20 tot 30 jaar geleden was er veel verschil in kwaliteit van kunststof kozijnen. Als er door de corporaties toen iets meer naar de kwaliteit was gekeken en niet alleen maar naar de laagste prijzen, had zich dat nu uitbetaald. In dit artikel zou de suggestie kunnen worden gewekt dat kozijnen van het materiaal kunststof dus een slechte investering zouden zijn, maar dat is dan wel erg kort door de bocht. Elke keuze die je maakt heeft consequenties….

 • wat dacht u van stalen kozijnen volgens het ‘oude klassieke stoeltjesprofiel’
  zie de webside. echt ’n klassieker in ’n nieuw jasje, innovatief, isolerend, slank en onderhoudsvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.