Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Houtprijs voor ‘menselijk Rotterdam CS’

Na de Nationale Staalprijs 2014 heeft Rotterdam Centraal op 7 oktober ook de Houtarchitectuurprijs 2014 ontvangen. De prijs werd uitgereikt aan ‘Team CS’, een samenwerkingsverband tussen Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer, Van Schooten Architecten en West 8. De jury: “Het nieuwe Rotterdam CS is een icoon op het gebied van hedendaagse architectuur waarbij hout het station, ondanks haar immense schaal, menselijk maakt. Hout is bepalend, zonder dominant te zijn.”

Karel Doorman

De publieksprijs ging dit jaar ook naar Rotterdam en wel naar De Karel Doorman van Ibelings van Tilburg Architecten. Zij ontvingen ook de tweede prijs van de jury. De derde juryprijs werd gewonnen door Verlaan & Bouwstra Architecten samen met Marx en Steketee Architecten voor de herbouw en renovatie van de Elleboogkerk te Amersfoort.

WoodChallenge

Tijdens de internationala Houtdag werden ook de winnaars van de studentenprijsvraag WoodChallenge bekend gemaakt. Daarbij werden drie eerste prijzen uitgereikt:

  • The Hocker van Rob Vreugdenhil, van het Hout en Meubileringscollege Rotterdam – Meubel- en (scheeps)interieurbouw BOL 3, Meubel ontwerp. Het houten zitvlak van deze hocker wordt gevormd door een dam- of schaakpatroon van verschillende hardhoutsoorten. Deze onderdelen zijn dubbelscharnierend gemaakt en met rubberen veters verbonden tot een flexibele deken.
  • De krachtsverdeling in en de sterkte van de pen-en-gatverbinding in houten sluisdeuren van Jorick van Otterloo van de Technische Universiteit Delft – Civiele Techniek en Geowetenschappen – Stuctural Engineering – Steel and Timber Construction”. Van Otterloo toonde met zijn reken- en testwerk aan dat algemene rekenregels voor hout, zoals in de nieuwe, Europees geldende Eurocode 5 voor berekeningen aan houtconstructies, geheel onterecht niet gelden voor bijzondere toepassingen zoals pen-en-gatverbindingen in houten sluisdeuren. Van Otterloo toonde aan dat de rekenmethode niet voldoet en deed voorstellen voor verbetering.
  • SummerlaBB van Alice Janssen, Floor van Schie en Marthe Doornbos van de Technische Universiteit Eindhoven – Architecture, Building and Planning- Architecture, Building and Planning / Building physics services / Structural Design. Dit project is daadwerkelijk en succesvol toegepast in de praktijk. Het SummerlaBB is opgebouwd uit sloophout en afvalmaterialen en is flexibel in te zetten. De constructie bestaat uit een samenvoeging van nieuw inlands hout en oude binnendeuren, de knikpunten die eenvoudig transport mogelijk maken en de bijbehorende zelf ontwikkelde scharnieren.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.