Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Huis in één dag verduurzaamd

Aankomende zaterdag wordt een woning in Doetinchem in één dag duurzaam gerenoveerd. De woning dient als Inloophuis voor mensen met kanker en wordt verduurzaamd in het kader van de eerste Achterhoekse VerduurSaam-dag. Het project wordt uitgevoerd door deelnemers van de Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen.

Isolatie en nieuwe cv

Geïnteresseerden kunnen tijdens de opknapbeurt met eigen ogen zien hoe het huis energiezuiniger wordt gemaakt. De klus moet binnen tien uur geklaard zijn. Werkzaamheden die plaatsvinden zijn het isoleren van dak, muren en vloer, de installatie van een nieuwe, energiezuinige cv-ketel met een slimme meter en het plaatsen van energiezuinige verlichting, pv-panelen en een zonneboiler. Verder worden de ramen en deuren geschilderd en voorzien van HR++ glas. Het is de bedoeling dat de opknapbeurt zorgt voor 3.000,- euro minder energiekosten, een besparing van 65%.

Woningroute

Het huis staat aan de Plantenstraat 2 in Doetinchem en is zaterdag 26 oktober te bezoeken. Daarnaast zijn er die dag diverse energiezuinige woningen opengesteld in de Achterhoek.

Foto: VerduurSaam.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

11 reacties op “Huis in één dag verduurzaamd

 • Hans Riepma

  Johan,

  Voor het goede doel is erg mooi, maar als het niet erg duurzaam blijkt te zijn wat heeft die groep er dan uiteindelijk aan?

 • Johan Hesselink

  Beste Hans,

  Wellicht is het verstandig om ook de achtergrond informatie te lezen….
  Ik citeer hieronder een deel ervan:

  “Is het mogelijk om een huis in één dag duurzaam op te knappen? Dat is te zien bij het inloophuis voor mensen met kanker, nabij het gemeentehuis in Doetinchem. Voor het goede doel, want alle deelnemende Achterhoekse bedrijven uit de bouwsector bundelen hun krachten op die dag en zorgen er samen voor dat het voor elkaar komt”.

 • Hans Riepma

  Beste Johan,
  Ervaring met dit soort proeven heeft mij duidelijk geleerd dat er vaak te weinig over nagedacht is. Natuurlijk is het mooi als je alles in 1 dag (of nog korter) kunt realiseren. Nog mooier wordt het dan als het ook nog eens vrijwel niets kost, en de levensduur 150 jaar wordt. Dan is het natuurlijk erg duurzaam.
  Al dit soort dingen zijn niet van toepassing.
  Na die ene dag ziet het er mooi uit, maar vaak is dat na enkele weken tot een half jaar al over. Een verfsysteem dat in het werk aangebracht wordt heeft nu eenmaal tijd nodig. Verf moet drogen voordat een volgende laag aangebracht wordt. Te snele aangebrachte systemen zijn niet duurzaam. Beter eens in de 8 jaar een goed systeem opzetten dan om de 1 a 2 jaar terug komen!

 • Johan Hesselink

  Beste mensen toch,
  Waarom zo negatief reageren?
  Snappen jullie nou echt niet dat het hier gaat om het promoten van energiebesparende maatregelen en dat de betrokken bedrijven ‘open huis’ houden, letterlijk en figuurlijk.
  Wees blij dat deze bedrijven goed samen werken aan duurzaamheid en bovendien werkgelegenheid creëren.

 • Erwin

  Ik bedoelde mijn vraag toch echt positief. Het zou toch ook mooi zijn als de renovatie een korte doorlooptijd heeft.

 • Hans Riepma

  Theo, je heb helemaal gelijk, zo’n peleton pakken wil het gewoon en dus kan het allemaal. Hoe gekker het idee hoe beter!
  Helaas is het dan vaak niet voldoende doordacht……….

 • Henri Eijssen

  Ik benieuwd of dit niet ten koste gaat van de kwaliteit ? Ik zou deze woning wel een keer 6 maanden na oplevering willen zien.

 • TheoR

  Natuurlijk kan dat op één dag. Moet dan wel dagenlang zijn voorbereid door een peloton pratende pakken en ingepland door lopende agenda’s.

 • Hans Riepma

  Dit lijkt mij ook geen erg zinnige manier om een woning op te knappen. Het vervangen van glas en het betreffende deel ook nog schilderen binnen 1 dag????? Wat voor verf gaat daar dan op? Zeker maar 1 laagje.
  De andere werkzaamheden lijken mij wel te kunnen, maar met name het schilderen gaat ten koste van de kwaliteit. Ik heb zelf een project meegemaakt waar dat het geval was. Daar worden beheerder en gebruikers echt niet blij van!

 • Fred Trooster

  Helemaal met de vorige schrijver eens!
  En dan de idioterie dat alles in 1 dag moet gebeuren.
  Hebben we al niet genoeg zenuw zieken…..?
  Vergaat de wereld de volgende dag ?
  Welke gek bedenkt nou zo iets.
  Natuurlijk weer zo n lul die zelf niet met zijn handen werkt……..

 • Erwin

  Is het al bekend welke kosten hiermee gemoeid zijn? Lijkt mij goed om te laten zien welke investeringen nodig zijn en welke besparing behaald kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.