Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Huizen opkopen om woningmarkt vlot te trekken

Er ontstaan landelijk diverse plannen om door middel van het opkopen van door de recessie onverkoopbare huizen de bouw- en woningmarkt in Nederland weer vlot te trekken. De de Vereniging voor ontwikke-laars en bouwondernemers (NVB) presenteerde gisteren haar halfjaarlijkse ’thermometer koopwoningen’, die deze keer dramatische cijfers laat zien.

De verkoop van nieuwe woningen is in de eerste twee maanden van dit jaar met bijna zeventig procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is de zwaarste verkoopdaling in 26 jaar. De NVB vreest een terugval van de woningproductie met tientallen procenten tot 41.000 woningen. Daaraan gepaard gaat een geschat verlies van 100.000 arbeidsplaatsen.

Inkoopfonds
Er moet een ‘Inkoopfonds’ komen dat oude en niet verkochte woningen inkoopt. Daarmee kan de hoge drempel worden weggenomen voor mensen die wel willen verhuizen maar niet durven omdat ze bang zijn voor dubbele woonlasten. Het is een van de aanbevelingen van de NVB om de ingestorte bouw- en woningmarkt weer vlot te trekken.

Een andere aanbeveling van de NVB is om de Nationale Hypotheek Garantie te verruimen tot alle nieuwbouwwoningen. Nu ligt die grens nog bij 265.000 euro.

Woningcorporaties
De Stentor meldt dat ook woningcorporaties huizen willen opkopen die door de kredietcrisis onverkoopbaar zijn. Daarna willen ze de woning direct verhuren. Een woordvoerder van Aedes, de koepelorganisatie van corporaties, heeft een bericht hierover in De Telegraaf van vandaag bevestigd. Het gaat om huizen met een vraagprijs van ten hoogste 250.000 euro. Voorlopig gaat het om initiatieven in Oldenzaal, Goes en Helmond.

De maatregel moet volgens hem wel passen in de lokale situatie en bedrijfsvoering van de corporatie. Door de opkoop kunnen huizenbezitters die in financiële problemen zijn gekomen, verlost worden van hun hypotheeklasten. De zegsman benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat en dat het de bedoeling is dat de huizen op termijn weer verkocht worden.

De opgekochte huizen kunnen onder meer verhuurd worden aan jongeren die door de crisis geen hypotheek kunnen krijgen. De regeling past volgens de woordvoorder in de filosofie van woningcorporaties. “Betaalbare huizen voor mensen met een smalle beurs.”

Bron: ANP | De Stentor

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.