Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Hurkende man van staal


Op de strekdam bij Lelystad wordt binnenkort een nieuw landschapskunstwerk onthuld. De 25 meter hoge staalconstructie stelt een menselijk figuur voor die gehurkt over het Markermeer uitkijkt.

Betonconstructie
De Hurkende Man wordt het kunstwerk van de Britse Antony Gormley wel genoemd, terwijl hij het project zelf de titel Exposure heeft meegegeven. Hoe dan ook, het 957.000 euro kostende kunstwerk wordt 25 meter hoog en weegt straks, zonder verbindingen ruim 44.000kg.

Er worden ruim 1800 staalprofielen in verwerkt van 6 verschillende typen, aan elkaar verbonden door middel van 540 stalen knooppunten. Daarvan is er geen één hetzelfde.

De fundering is een betonconstructie bestaande uit 8 prefab betonplaten en 24 betonkolommen. Het hoofdmateriaal is thermisch verzinkt staal.

Ondersteuning
Sinds 1977 zijn verschillende gerenommeerde kunstenaars en ontwerpers uitgenodigd kunstwerken voor het polderlandschap te ontwerpen. Flevoland telt er nu vijf. Exposure wordt nummer zes. De innovatieve constructie is ontworpen met technische ondersteuning van Royal Haskoning.

De komst van het landschapskunstwerk is mede mogelijk gemaakt door gemeente Lelystad, provincie Friesland, NUON, Bouwfonds Cultuurfonds, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied en Galerie Hufkens uit Brussel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.