Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Iconische A’DAM Toren opgeleverd

Na een verbouwtijd van anderhalf jaar is de A’DAM Toren aan het IJ in Amsterdam in zijn geheel opgeleverd door TBI-onderneming J.P. van Eesteren. In opdracht van de vier partners; Sander Groet, Hans Brouwer, Duncan Stutterheim en Lingotto werd het voormalig Shell-kantoor getransformeerd tot een kloppend hart voor de creatieve- en muziekindustrie.

Afbouw huurders

Recentelijk leverde J.P. van Eesteren de ondergrondse parkeergarage en de verdiepingen acht tot en met twintig op aan opdrachtgever Lingotto. Zij dragen de afgebouwde ruimtes over aan hun huurders, waaronder A’DAM Six Senses en MassiveMusic. De eerste zeven lagen van de A’DAM Toren, waarin een hotel wordt gevestigd zijn nu ook opgeleverd en overgedragen. Op het moment zijn de huurders aan het werk met de afbouw van de verschillende verdiepingen. Begin mei betrekt de eerste huurder het gebouw.

Bouwkundige hoogstandjes

Gedurende de transformatie heeft J.P. van Eesteren in de A’DAM Toren een aantal innovatieve, bouwkundige hoogstandjes uitgevoerd. Zo beschikt het gebouw nu over een nieuwe stalen kroon met een uitkragende, overhoekse vorm, die steunt op een kern van tien bij tien meter. Om het geprefabriceerde geheel op zijn plek te hijsen, was de grootste mobiele kraan van Europa nodig, met een hijsvermogen van 1.200 ton.

Ronde vliesgevel

Bovenop de nieuwe kroon prijkt een stalen windvaan die bijdraagt aan de duurzaamheid van de A’DAM Toren door de windgestuurde ventilatiekanalen. Verder is er een innovatieve tweelaagse ronde vliesgevel tussen de toren en de kroon bevestigd, zonder gebruik te maken van stijlen, wat zorgt voor een onbelemmerd uitzicht over de stad en het IJ. Daarnaast heeft J.P. van Eesteren de toren voorzien van een geheel vernieuwde gevel. De bouwer heeft het vermalen betongranulaat van de gesloopte gevel gebruikt als grondstof voor het betonmortel bij de bouw van het uiterst duurzame hotel in het Amstelkwartier, eveneens in Amsterdam.

Foto: Jasper Juinen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.