Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

IJsseltoren verfraaid met 24000 m2 oersterke pleister

De IJsseltoren in Zwolle die direct naast de A 28 is verrezen is het hoogste gebouwencomplex in de omgeving. Het bestaat uit diverse hoge torens, waarvan de hoogste zelfs 95 m meet. Het complex bestaat uit kantoren waarvan de wanden volledig met zes kleuren Brander Briljant zijn afgewerkt.

In totaal gaat het om een oppervlak van 24.000 m2. Bij de keuze van de wandafwerking is eerst gedacht aan gewoon sauzen, maar zulke afwerkingen zijn zo kwetsbaar dat muren zelfs bij een kleine beschadiging compleet moeten worden overgeschilderd en dat kan hoge kosten met zich meebrengen.

Bovendien is het moeilijk om in gebouwen met veel lichtinval voor sauswerk te zorgen dat ook bij strijklicht effen is. Brander Briljant heeft echter zo’n fijne structuur dat strijklicht nooit problemen kan opleveren. De laag lijkt veel op sauswerk, maar is veel sterker en kan daardoor veel kosten besparen. Om het werk in een korte tijd te kunnen uitvoeren, is gekozen voor spuiten en is voor iedere kleur een aparte spuitinstallatie ingezet.

Behandeld met Brander Briljant

Om het beoogde resultaat te krijgen is een vlakke en gladde ondergrond nodig, bijvoorbeeld van beton, cellenbeton, kalkzandsteen, gipsblokken, cementgebonden of gipsgebonden platen of gips-, kalk- en cementgebonden mortels. De ondergrond moet wel goed droog zijn. Ook het plaatselijk aanbrengen op hout, spaanplaat of multiplex is geen probleem. De enige voorwaarde is dat alle delen goed droog zijn en volgens een Protimeting maximaal 17% vocht bevatten en als eerste een dekkende laag Brava Isotex wordt aangebracht.

Na volledige droging volgt de laag Brander Briljant. Eventuele gaten in de ondergrond zijn te repareren met een mengsel van 2 of 3 volumedelen Brander Briljant en 1 volumedeel aangemaakte handgips. Bij sterk zuigende ondergronden geldt het advies om voor te strijken met een mengsel van 1 volumedeel Brander Isofix en 4 volumedelen water. De verwerking vindt plaats bij temperaturen boven 5 ºC en een maximale RV van 80%.

Het aanbrengen kan plaatsvinden door te spuiten met een wormpomp of een compressor met een minimum capaciteit van 1,3 m3 lucht/min of met de hand door een breed Zweeds mes te gebruiken. Het verbruik hangt af van de structuur van de laag en die van de ondergrond, maar een normale waarde is 1,5 kg/m2. Als de ruimte voldoende is geventileerd, is een droogtijd van 24 uur te verwachten.

Een aangebrachte laag is overschilderbaar met een waterdampdoorlatende muurverf, bijvoorbeeld Brandertex of Bravasuperdeck. Gereedschappen zijn na gebruik gemakkelijk met water te reinigen. Om een goed resultaat te verzekeren is het belangrijk dat ervaren vakmensen worden ingeschakeld die nauwkeurig kunnen werken.

Eigenschappen
Brander Briljant is een spuitklare sierpleister voor binnenwerk op basis van kunstharsdispersie die geen kalk en geen oplosmiddelen bevat. De pleister heeft een dichtheid van ongeveer 1,75 kg/dm3 en een vastestofgehalte van ongeveer 83% (m/m), beide gemeten bij 23 ºC en 50% RV. Het is een buitengewoon sterke pleister van het spacktype die erg lijkt op traditionele sauzen. Naast wit zijn vrijwel alle kleuren volgens de Brander kleurenselectie mogelijk.

De sierpleister is bij uitstek geschikt voor de afwerking van plafonds en wanden in de luxere woning- en utiliteitsbouw. Opvallend zijn onder andere het vullende vermogen, de goede dekking, de inwendige hardheid en slijtvastheid, de gemakkelijke reiniging en de geschiktheid voor plaatselijke reparaties.

Brander Afbouwprodukten in ’s-Hertogenbosch, tel. 073-627 17 77, info@brander.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.