Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

IKEA-huizen in Engelse Gateshead

Binnenkort nemen de eerste bewoners hun intrek in een IKEA-woonhuis in Gateshead bij Newcastle.

Alle huizen hebben een tuin en zijn energiezuinig, jubelen de folders. Toch kosten de goedkoopste huizen minder dan anderhalve ton (in euro’s). De productiekosten zijn zo laag, omdat de bouwpakketten al in de fabriek door IKEA worden gemaakt.

De Zweedse meubelgigant maakt samen met bouwbedrijf Skanska al sinds de jaren negentig huizen in de Scandinavische landen; nu ongeveer duizend per jaar. De 95 woningen in Gateshead zijn de eerste in Groot- Brittannië, waar de vraag naar goedkope woningen door de torenhoge huizenprijzen heel groot is.

De ‘BoKlokhuizen’ zijn voor mensen met een laag inkomen die nog geen eigen huis bezitten. Voordat koppels een huis mogen kopen, moeten ze eerst aantonen dat ze tot die doelgroep behoren.

De bewoners hoeven hun huis niet zelf in elkaar te zetten, dat doet een bouwbedrijf. Wel krijgen ze automatisch een IKEA-keuken, een meubelcheque van 375 euro en advies van een IKEA-stylist. Voorlopig komen de BoKlok-woningen nog niet naar Nederland, zegt Ewa Magnusson van IKEA. ,,We willen eerst dit Britse project goed evalueren.’’

Bron: Algemeen Dagblad / Franka Hummels

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.