Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Illegaal merbauhout in vloeren en buitendeuren

Voor vloeren en buitendeuren op de Nederlandse markt wordt massaal illegaal en destructief gekapt merbauhout gebruikt. Dit is de conclusie van een onderzoek van Greenpeace en Milieudefensie. Bedrijven zouden daarnaast misleidende informatie geven over de legaliteit en certificering van het merbauhout. Nederland is de grootste eindgebruiker en importeur van merbau in Europa. De milieuorganisaties roepen de Europese Commissie op om wetgeving in te stellen die de handel in illegaal gekapt hout verbiedt.

Anne van Schaik, campagneleider van Milieudefensie: “Het illegale merbauhout komt ongehinderd Nederland binnen. Ons gebruik van merbauhouten vloeren en buitendeuren leidt tot grootschalige ontbossing in Indonesië. De Europese Commissie moet door middel van wetgeving de deur dichtdoen voor illegaal gekapt hout.”

Gedragscode
De houthandel in Nederland heeft een gedragscode, maar importeert desondanks illegaal en destructief gekapt hout uit Indonesië. Ook de vloerenbedrijven verkopen illegaal en destructief gekapt hout. Geen enkel bedrijf kon aantonen dat zijn merbau legaal en duurzaam was geproduceerd. Een samenwerkingsverband van parketwinkels wijst elke verantwoordelijkheid van de hand.

In de onderzochte doe-het-zelfzaken en bouwmarkten vindt de consument geen enkele duurzaam geproduceerde buitendeur met het FSC-certificaat. Ongeveer driekwart van de buitendeuren in deze winkels blijkt van merbau gemaakt. Vier van de dertien onderzochte deurenleveranciers kunnen FSC-houten buitendeuren leveren van alternatieve houtsoorten.

De Europese Commisie lanceerde in 2003 het `Forest Law Enforcement and Trade’ (FLEGT) om de illegale kap en handel tegen te gaan. Greenpeace en Milieudefensie roepen de Europese Commissie op milieuwetgeving in te stellen die ervoor zorgt dat alle hout en houtproducten op de Europese markt aantoonbaar legaal zijn geproduceerd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.