Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Industrialisatie woningbouw is dé oplossing

Bouwkosten die stijgen, bouwprojecten die vertragen, hoge faalkosten en weinig spraakmakende innovaties. Het is ‘zomaar’ een greep uit de frustraties van de huidige bouwsector. De maatschappelijke weerslag die hieruit voortvloeit wordt steeds groter. Volgens Mannus Haase, procesmanager bij WEBO is vergaande industrialisatie van woningbouw dé manier om tot betaalbare, goede woningen te komen en af te rekenen met frustraties uit het verleden.

Gezien de huidige ontwikkelingen is er geen stimulans voor de huidige contractpartijen van woningcorporaties om deze problemen aan te pakken. Willen we deze sector disruptief veranderen, dan is dat alleen mogelijk wanneer we de verhoudingen in de bouwsector aanpakken.

Industrialisatie is de sleutel

Lastige tijden dus voor de maatschappij die met smart wacht op goedkopere én betere woningen. Het goede nieuws is dat industrialisatie de doorslag kan geven! En industrialisatie, daar zijn we bij WEBO al een héél eind mee. Door woningen op industriële wijze te maken, zijn bouwprocessen beter te controleren en beter voorspelbaar. Daarnaast nemen de faalkosten af en verkorten we de doorlooptijden. Tel uit je winst!

Afstudeeronderzoek

Om niet alleen op ons eigen gelijk te varen, lieten we het afgelopen halfjaar een student van Saxion Hogeschool Enschede los op de case. In het afstudeeronderzoek draaide het om de vraag hoe we als bedrijf ons industriële productieproces moesten inrichten om zo efficiënt mogelijk op woningen te produceren. Om te bepalen waar de behoeftes liggen, zijn tijdens het afstudeeronderzoek verschillende woningcorporaties geïnterviewd. Ook waren er interviews met andere betrokken partijen. Woningcorporaties worden gezien als de belangrijkste klant voor geïndustrialiseerde woningen. Zij kennen immers een heersend woningtekort en hebben een grote woningvoorraad. De belangrijkste behoeften van woningcorporaties zijn: een lage Total Cost of Ownership en bij voorkeur gasloze en energiezuinige woningen

In de fabriek

Om aan de behoeften tegemoet te komen vinden we het als WEBO verstandig de woning op te delen in elementen. Dit maakt het mogelijk om de gehéle woning in de fabriek te maken. Daarnaast is het zaak een consortium te vormen met een aantal andere partijen. Binnen dit consortium is er één coördinerende partij die het engineeren van het product en het volledige management op zich neemt. De overige partijen zijn producenten van één of meerdere woningelementen. Door te engineeren in BIM, wordt vanuit een centraal bestand de productie van alle elementen aangestuurd. Deze manier biedt mogelijkheden om het product, de woning dus, steeds verder te blijven ontwikkelen. Daardoor worden faalkosten beperkt en worden de bouwkosten steeds lager.

Aan de slag!

Alle kennis om dit proces in de praktijk toe te passen is er al. Het gaat er nu om de juiste partners te vinden en het daadwerkelijk te realiseren. Gaan we wachten tot een bedrijf zoals Toyota, die al bezig is met het industrieel vervaardigen van woningen, haar complete woningen in Nederland introduceert of pakken we zelf de handschoen op? Als het aan ons ligt steken we hier natuurlijk zelf de handen uit de mouwen!

Mannus Haase, Procesmanager WEBO

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Industrialisatie woningbouw is dé oplossing

  • Wanneer ik vrijstaande nieuwbouw huizen zie verrijzen, staat er vrijwel altijd een ouderwets puntdak met dakpannen op. Ik zou dat ‘een misdaad tegen de aarde’ willen noemen. Of ‘een klimaat-misdaad’. Waarom geen vlak dak, dat van zuid naar noord oploopt. Bijvoorbeeld in een hoek van 10 tot 20 graden. Het dak zou moeten bestaan uit isolerende platen, bedekt met zonne-cellen. Het plaatsen van een dak zou moeten bestaan uit het naast elkaar leggen van een aantal platen, vastschroeven, kabeltjes verbinden en klaar is je zonnedak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.