Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Innovatieve zonnecollector op witte dakbedekking

De provincie Overijssel heeft als een van de eerste organisaties in Nederland een aantal zeer innovatieve dunne filmzonnecollectoren in gebruik genomen. De collectoren zijn geplaatst op het wit bedekte dak van het provinciehuis in Zwolle.

De zonnecollectoren zijn uniek vanwege het dunne folie waarvan ze zijn gemaakt. Traditionele zonnecollectoren bestaan uit glas. Het folie van de nieuwe collectoren is slechts vier milimeter dik en heeft minder silicium en glas nodig als grondstof. De collectoren zijn hiermee een duurzame oplossing. Ook de kostprijs en het gewicht zijn lager.

Koelen
Dergelijke collectoren van deze fabrikant zijn in Nederland nog niet in gebruik, in landen als Spanje en Frankrijk komen deze al wel voor.
De dakbedekking onder de collectoren is wit. Een nieuwe trend op het gebied van duurzame energie.

Bij een witte ondergrond wordt de warmte door de dakbedekking niet geabsorbeerd maar gereflecteerd, 76 % procent van de zonnestralen. Hierdoor hoef je minder te koelen dan onder een gewoon plat dak. De binnentemperatuur in het gebouw kan zo tot 5°C dalen.

Windturbine
De zonnecollectoren met een vermogen van 7 kWp zijn de opvolger van de windturbine. Deze heeft als proef enige tijd op het dak gestaan. De proef is niet geslaagd, omdat er te weinig windsnelheid aanwezig was om de turbine rendabel te houden. De turby wordt verwijderd en gaat terug naar de producent voor hergebruik van de onderdelen.

De geschatte jaaropbrengst van de collectoren is tweemaal het gemiddelde energieverbruik van een huishouden in één jaar.

Foto’s: Derbigum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.