Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Inpandige geluidmeetruimte in productiehal

Het nieuwe bedrijfspand van Merford Noise Control in Gorinchem krijgt een noviteit om geluid te meten. De ruimte komt middenin de productiehal te staan, waar machines veel geluid en trillingen produceren. Om te zorgen dat de testen in de meetruimte hierdoor niet beïnvloed worden, is de ruimte constructief volledig ontkoppeld van de rest van het gebouw.

Om optimaal te kunnen meten krijgt de ruimte een aparte fundering, trillings- en geluidsisolatie en extra dikke betonnen wanden, vloeren en plafonds. Daarnaast krijgt de meetruimte geluidsisolerende en brandwerende deuren van eigen makelij.

Bunker
De ontwikkelde ruimte is een ‘bunker’ van 12 bij 15 meter met daarin twee kleinere ruimten: de zend- en ontvangstkamer, voor respectievelijk de geluidsbron en de geluidsmeting. Deze kamers zijn zo geconstrueerd dat de muren en het plafond niet loodrecht op elkaar staan (zie afbeelding). Dit is nodig om staande golven te voorkomen.

Momenteel wordt eerst de meetruimte gebouwd, daarna wordt de fabriek eromheen gebouwd. Deze ‘bunker’ is eigenlijk een gebouw in een gebouw en wordt volledig volgens de Europese normen gebouwd.

Maatschappelijk doel
Merford Noise Control, specialist op het gebied van geluidsisolatie en akoestiek, gaat haar meetruimte gebruiken voor testen en onderzoek. Op deze manier wil zij zich blijven ontwikkelen en haar producten verbeteren.

Bovendien wordt de meetruimte beschikbaar gesteld voor andere partijen. Eenmaal in het nieuwe pand, dat ook een showroom krijgt, wil Merford regelmatig geïnteresseerden gaan ontvangen en voorlichten over (de gevaren van) lawaai en de beheersing daarvan. Medio 2009 staat de ingebruikname van het nieuwe pand gepland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.