Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Inrichting hittebestendige woonwijken

Een viertal wijken in ons land wordt hittebestendig ingericht. De gemeenten Breda, Tilburg, Deventer en Tynaarlo hebben ieder een groot wijkplan aangemeld bij Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud voor een landelijke klimaatpilot. Doel van deze pilot is om bij wijze van proef complete woonwijken bestand te maken tegen hittegolven.

Hittestress
Door de klimaatverandering zal ons land vaker te maken krijgen met opeenvolgende hete dagen met een relatief hoge luchtvochtigheid. Wanneer het ’s nachts onvoldoende afkoelt, kan in de be^bouwde omgeving het zogeheten Urban Heat Island-effect gaan optreden. De wijk bouwt een steeds hogere constante temperatuur op doordat woningen, daken en bestrating overdag een grote hoeveelheid warmte absorberen die zij ’s nachts onvoldoende afstaan. Dit kan bij risicogroepen ‘hittestress’ veroorzaken. Risicogroepen waarbij als gevolg van hittestress gezondheidsschade kan optreden, zijn volgens de Gezondheidsraad mensen met aandoeningen aan het hart, het vaatstelsel of de schildklier, en diabetici.

Groene verkoeling
Oranjewoud stelt dat het in een stedelijk gebied wel tot 15 ºC warmer kan worden dan in het omliggende landschap. Straat- en dakbedekking kan op hete dagen tot circa 50 ºC warmer zijn dan de omgevingstemperatuur. Om ervoor te zorgen dat woonwijken overdag minder snel opwarmen, kan er met behulp van specifieke groenstructuren voor meer verkoeling in de wijk worden gezorgd. Met 10% meer groen wordt het al gauw 4 ºC koeler. Daarbij zijn van belang het sortiment, mate van schaduwwerking en verdamping alsmede bestendigheid tegen zowel extreme droogte als extreme neerslaghoeveelheden van de groenpartijen. In de Duitse stad München zijn daarmee goede resultaten geboekt. De klimaatpilot van Oranjewoud dient er onder andere toe om de vier gemeentelijke woonplannen door te lichten en zo nodig aan te passen op de mate van verkoeling die kan worden bereikt. Het ingenieursbureau wil daarmee voorkomen dat de bewoners massaal hun toevlucht zoeken in airconditioning, die veel energie verbruikt, het warmteprobleem vergroot en daarmee het klimaatvraagstuk op microniveau verergert.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.