Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Inschrijving Dutch Daylight Award 2018

Architecten en vormgevers kunen tot en met 15 mei hun projecten inschrijven voor de Dutch Daylight Award 2018. De Daylight Award – in het leven geroepen door de stichting Dutch Daylight (voormalig Stichting Living Daylights) – heeft als doel bijzondere daglicht-architectuur te belonen en onder de aandacht te brengen ter inspiratie voor toekomstige bouwprojecten.

Dutch Daylight Award

Stichting Dutch Daylight wil niet alleen architecten, vormgevers en stedenbouwkundigen wijzen op de potentie van daglicht in een gebouwontwerp, maar ook opdrachtgevers, beleidsmakers en andere betrokken partijen bewust maken van het belang van goed gebruik ervan. Om die ambitie te verwezenlijken, stimuleert en ondersteunt de stichting onderzoek naar nieuwe technische mogelijkheden en alternatieve bouwkundige en architectonische concepten.

Daglichttoetreding in gebouwen

Dutch Daylight wil daarnaast relevante kennis rond daglichttoetreding in gebouwen bundelen en op een goede manier ontsluiten. Op deze manier kunnen belangstellenden inspiratie opdoen en met kennis en referentieprojecten anderen overtuigen van het gebruik van daglicht. In 2004 was het onontgonnen daglichtgebied reden om de stichting op te richten. Er is vooruitgang geboekt, maar daglicht in architectuur is actueler dan ooit.

Jury bestaat uit daglichtexperts

Traditiegetrouw zal de Daylight Award worden uitgereikt in de twee categorieën: gebouwen kleiner dan 1000 m2 en gebouwen groter dan 1000 m2. De jury bestaat deze editie wederom uit daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Juryvoorzitter is Atto Harsta (Aldus Bouwinnovatie), oprichter en erelid van Stichting Living Daylights. De prijsuitreiking is op 4 oktober.

Light design

Atto Harsta wordt bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Paul is inmiddels een vaste kracht in de jury en zal ook deze editie zijn kennis en kunde werpen over de ingezonden projecten. Sylvia Pont, professor light design aan de TU Delft, zal met al haar wetenschappelijke kennis over (dag)licht de projecten beoordelen.

Architecten winnende projecten

Ook nemen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2016 plaats in de jury. Het gaat om de talentvolle architect Tim de Graag (Reitsema & Partners) die in 2016 met 20×3 won in de categorie <1000 m2 en om Vincent Panhuysen (KAAN architecten) die won met de Hoge Raad der Nederlanden in de categorie >1000 m2.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.