Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Installaties eerst, dan beton

Rekening houden met installatie-eisen vóór de start van het bouwproces wordt steeds belangrijker. “De trend is er om vóór een woning of gebouw wordt ontworpen al aan de technische installaties te denken”, aldus Hans Segers, divisiedirecteur van ABB Benelux. Die trend ontwikkelt zich nog te langzaam, terwijl het in het licht van de technologische ontwikkelingen steeds belangrijker wordt om in de pre-procesfase al rekening te houden met de installaties.

Levenscyclus
In de woning- en utiliteitsbouw worden meestal gescheiden rollen gespeeld door ontwikkelaar, bouwer en exploitant. Hun belangen zijn verschillend, constateerde Segers. “Degene die het meeste belang heeft bij een zo slim en flexibel mogelijke technische installatie zit helaas niet vooraan in de keten. Een dergelijk systeem kost qua aanschaf vaak meer, maar is over de hele levenscyclus aanmerkelijk goedkoper.”

Eindgebruiker mondiger
In België liggen die rollen veel vaker in één hand. De markt voor gebouwbeheerssystemen wordt daar dan ook veel makkelijker aangesproken. Toch ziet Segers dat de eindgebruiker in Nederland steeds mondiger wordt en meer eist. Segers verwacht dan ook dat de trend zich zal inzetten dat de ontwikkelaar of de bouwer al vóór de start van het proces rekening houdt met de installatie-eisen van de eindgebruiker op het gebied van comfort, veiligheid, energiebesparing, ICT-behoeften en flexibiliteit. Niet alleen in de utiliteit, maar ook in de woningbouw.

Besparen
Tegelijkertijd moeten fabrikanten en installateurs een strategie uitzetten om architecten, ontwikkelaars en bouwers duidelijk te maken dat een gebouw doelmatiger en kwalitatief beter wordt door slimmere installaties, die bij voorkeur tijdig mee worden ontworpen. “Met een aantal simpele dingen kom je al een heel eind, zoals makkelijk uitbreidbare systemen, extra leidingen, dozen en groepen, centrale antennes en ICT-aansluitingen”, aldus Segers.

Slimme installaties
Veel extra geld hoeft dat volgens hem meestal niet te kosten en het levert een verkoopargument op. Achteraf gaat een bewoner of gebruiker vaak toch zijn installatie aanpassen, als hij daar behoefte aan heeft. Door deze vooraf te ontwerpen, wordt de koper over de hele levenscyclus een hoop geld bespaard. Segers is ervan overtuigd dat de woninginstallaties, hoewel ze niet zo zichtbaar zijn, in de toekomst bij de inrichting, met luxe badkamers en keukens, gaan horen. Wat de utiliteit betreft, is het volgens Segers niet alleen een kwestie van slimmere installaties die de totale kosten gedurende de levenscyclus drukken, maar ook van flexibele installaties met meer functionaliteit.

Bron: NEN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.