Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Instorting electriciteitscentrale na herbestemming

Het Energiehuis, de voormalige elektriciteitscentrale in Dordrecht kan, als de nieuwe gebruikers het gerenoveerde pand betrekken, gaan verzakken, scheuren en zelfs instorten. De gemeente Dordrecht twijfelt of het gebouw en de fundering voldoende draagvermogen hebben om de belasting van alle nieuwe functies en activiteiten te kunnen opvangen.

Daarom laat ze momenteel een funderingsonderzoek uitvoeren door een deskundig bureau.

Funderingen serieus risico
Een maand geleden presenteerde de gemeente het plan voor het nieuwe Energiehuis. In de zes voormalige machinehallen komen een kleine en een grote popzaal, concert- en theaterzalen. De totale verbouwingskosten zijn inmiddels opgelopen tot bijna 32 miljoen euro. De bouw zou in september 2010 moeten starten.

“De funderingen vormen een serieus risico. Daarom laten we het onderzoeken en kunnen we nu nog niet zeggen of de fundering het houdt of niet. Daarom is het ook als risico gemeld aan de gemeenteraad”, stelt de gemeente.

In de voormalige energiecentrale hebben altijd zware machines gestaan, toen die nog in gebruik was. “De vraag is of het gebouw nog steeds zoveel kan dragen.”

Herstel
In het slechtste geval is de gemeente 2,8 miljoen euro extra kwijt aan funderingherstel en geluidsisolatie. Dat blijkt uit een tussenrapportage die donderdagavond door de Dordtse raadscommissie wordt besproken. Beide problemen worden daarin als ernstige risico’s voor het hele project afgeschilderd.

Bron: AD.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.