Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Integrale VpB-plicht voor corporaties

Woningcorporaties zijn vanaf 1 januari 2008 verplicht om over alle activiteiten vennootschapsbelasting (VpB) te betalen, ook over het verhuren van woningen.

Het Belastingplan 2008 is duidelijk over de nieuw ontstane fiscale positie van corporaties. Fiscaal gezien worden corporaties gekenmerkt als een onderneming.

Aedes-voorzitter Willem van Leeuwen meent dat deze maatregel het zogenoemde level playing field verstoort: Sociale volkshuisvesters betalen immers belasting over hun verhuuractiviteiten, terwijl institutionele beleggers dat niet doen. Ook profiteren corporaties niet van de begunstigende regelingen die wel gelden voor commerciële vastgoedondernemingen.

Aedes vindt dat eerst de speciale positie van maatschappelijke ondernemingen moet worden vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. Pas dan kan er een passend belastingssysteem worden gemaakt.

Verder wordt er met de integrale belastingheffing geld uit de sociale huursector gehaald, terwijl de hypotheekrenteaftrek ongemoeid wordt gelaten waarvan alleen woningbezitters profiteren. Dat wordt een politiek debat waar ik reikhalzend naar uitkijk. Aldus van Leeuwen.

Ook ontstaat er een ongelijke situatie met andere stichtingen en verenigingen zoals zorginstellingen, ziekenhuizen en onderwijsinstellingen. Deze organisaties kunnen nog wel een beroep blijven doen op de wettelijke stichtingsvrijstelling in de VpB.

In het Belastingplan wordt ook aangegeven dat het in een eerder wetgevingstraject onmogelijk bleek fiscale en volkshuisvestelijke begrippenkaders op elkaar af te stemmen. De invoering van integrale belastingplicht nu betekent dan ook dat het BBSH en de uitleg die het ministerie daaraan geeft, niet meer van toepassing kunnen zijn. Integrale VpB veronderstelt namelijk dat corporaties net als alle andere marktpartijen, op diezelfde markt kunnen opereren.

Ook wordt met deze nieuwe belastingmaatregel de investeringscapaciteit voor de wijken van elke corporatie onder druk gezet. Ook komt het Nederlandse volkshuisvestelijke stelsel dat garandeert dat elke euro opbrengst terugvloeit in de volkshuisvesting, op de helling te staan. De opbrengsten van de integrale vennootschapsbelastingplicht vloeien voortaan naar de algemene middelen.

Aedes en haar leden gaan zich fel verzetten tegen de nieuwe maatregel.

Bron: Aedesnet.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.