Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

“Introductie energielabel verkeerde prikkel”

Het energielabel dat vanaf 1 januari 2008 verplicht is bij verkoop en verhuur van woningen schiet zijn doel voorbij en geeft een verkeerde prikkel. Dat stelt Jeroen Stoop, directeur van www.makelaarsland.nl. Nu al blijkt dat het energielabel geen enkele rol speelt bij de keuze van mensen voor een bepaald huis, zo wijst het contact dat Makelaarsland heeft met huizenkopers uit.

Tegelijkertijd stelt de makelaarsorganisatie vast dat mensen wel degelijk willen investeren in een energiezuinig huis als daar een positieve financiële prikkel tegenover staat. Denk hierbij aan renteloze overheidsleningen of korting op de overdrachtsbelasting.

Beperkte maatregel
Makelaarsland zegt het idee van de energielabels op zichzelf ‘niet verkeerd’ te vinden. “Maar”, zegt Stoop, “het is een veel te beperkte maatregel om de milieu-ambities van Minister Cramer te bewerkstelligen. Het beoogde doel, namelijk een aanzienlijke reductie van de CO2 uitstoot, zal hiermee niet worden bereikt.”

Volgens Stoop is het energielabel bovendien gericht op een te kleine doelgroep. “Verkopers en verhuurders gaan geen duizenden euro’s spenderen aan energiezuinige maatregelen om zo hun huis wat beter op de markt te kunnen zetten. De geïnvesteerde kosten worden immers nooit 1-op-1 terugverdiend. Bovendien bereik je slechts een klein deel van de huishoudens. Het duurt jaren voordat alle huizen in Nederland een keer verkocht of verhuurd zijn en dus van een energielabel zijn voorzien”, aldus Stoop.

Stimulerende maatregelen
Volgens de makelaarsorganisatie zou Cramer het kabinet moeten voorstellen maatregelen te nemen die alle huiseigenaren stimuleren in plaats van hoop te vestigen op een zelfregulerend systeem van verplichte energielabels bij verkoop en verhuur van woningen.

“Ik ben ervan overtuigd dat een oplossing, waarbij bijvoorbeeld een renteloze lening vanuit de overheid wordt verstrekt ten behoeve van het nemen van energiebesparende maatregelen, veel meer effect heeft. Hierdoor gaat de energierekening omlaag en dat maakt het mogelijk om een deel van de lening gedurende de terugverdienperiode af te lossen.”

Belastingkorting
Specifiek voor kopers ziet Stoop meer soulaas in een korting op de overdrachtsbelasting. “Door kopers de mogelijkheid te bieden om een deel van de overdrachtsbelasting te kunnen terugverdienen door het nemen van energiebesparende maatregelen wordt de stimulans wel heel erg groot. Als we in het achterhoofd houden dat de overdrachtsbelasting jaren geleden ‘tijdelijk’ met 1 procent verhoogd is tot 6 procent, dan zou het voor de hand liggen dat procentpunt nu terug te geven om zo de benodigde aanpassingen te kunnen bekostigen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op ““Introductie energielabel verkeerde prikkel”

  • Energielabeling is voor de huurders binnen corporatie doekje voor het bloeden. Nul meting vindt niet plaats vooraf aan energie redectie middelen. Voorts wordt de labelverschuiving na aanbrengen vertaald in extra punten en is de energie winst niet te controleren op de extra huursverhoging voor de huurders. Ook hier is weer geen gelijkheid tussen de koop en huursector in dit beeld bovendien is het CO2 verhaal een erg opgepompte angstindustrie . CO2 is bovendien een nuttig product voor de groe van gewassen en zijn de rekenmodellen erg overtrokken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.